130 let
Sepp Blatter.

Sepp Blatter. | foto: ČTK

'Vděk Kataru' vůči FIFA. Bin Hammám protikandidátem Blattera na šéfa fotbalu

Sport
  •   9:42
LONDÝN - Šéf Asijské fotbalové konfederace Muhammad bin Hammám z Kataru oznámil, že bude kandidovat na post předsedy mezinárodní federace FIFA proti Seppu Blatterovi. Volba se uskuteční 1. června na kongresu v Curychu. Pětasedmdesátiletý Blatter bude usilovat už o čtvrtý mandát, v čele FIFA stojí od roku 1998.

O čtrnáct let mladší Bin Hammám řídí asijskou konfederaci téměř devět let a členem výkonného výboru FIFA je ještě o šest let déle. O své možné kandidatuře na funkci prvního muže světového fotbalu poprvé promluvil už před rokem, ale oficiálně ji potvrdil až dnes.

"Po důkladném zvažování jsem se rozhodl vstoupit do volby prezidenta FIFA. Výkonný výbor Asijské fotbalové konfederace mě k tomu povzbudil," uvedl Bin Hammám, který kritizuje přebujelou administrativu mezinárodní federace. Slíbil také, že v případě vítězství rozšíří rozhodovací pravomoci mezi více lidí. Výkonný výbor FIFA by podle něj měl mít 41 členů místo současných 24.

"Vždy jsem říkal, že konkurence je prospěšná. FIFA nezbytně potřebuje změnu. Mým přáním a touhou je sloužit FIFA," prohlásil Katařan, který se už loni vyslovil pro to, aby funkci předsedy mezinárodní federace mohl jeden člověk vykonávat maximálně osm let. Své šance v souboji s Blatterem vidí bohatý podnikatel jako 50:50.

Bin Hammám, jenž hrál významnou roli při úspěšné kandidatuře Kataru na pořádání mistrovství světa v roce 2022, by se mohl stát v pořadí devátým předsedou FIFA, ale prvním z Asie. Aby se mohl ucházet o předsednickou funkci, musí ho do 1. dubna formálně navrhnout jedna z 208 členských federací. Blattera, jenž při předchozích dvou volbách neměl protikandidáta, už nominoval somálský svaz.

Autor: ČTK