Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V Lize mistrů startuje čtvrtfinále, Paříž chce zaskočit Barcelonu

Sport

  8:00
PAŘÍŽ/MNICHOV - Fotbalová Liga mistrů dospěla už do čtvrtfinálové fáze a úvodní dva úterní zápasy budou výhradně střetem lídrů domácích ligových soutěží. Miliardářský Paris St. Germain se pokusí na svém stadionu zaskočit hlavního favorita na zisk trofeje Barcelonu, v druhém duelu loňský finalista Bayern Mnichov přivítá Juventus Turín.

Radost fotbalistů Barcelony foto: ČTK

Úterní program LM (začátky 20:45)

Paris St. Germain - Barcelona (Prima Cool), rozhodčí: Stark (Něm.)
Bayern Mnichov - Juventus Turín, Clattenburg (Angl.)

Souboj s Barcelonou bude velmi prestižní pro trojici Zlatan Ibrahimovic, Thiago Motta a Maxwell, která v minulosti působila na Nou Campu. Hlavně Ibrahimovic cítí před úterní bitvou velkou motivaci, neboť se po jedné sezoně strávené ve Španělsku nerozešel s "Barcou" v dobrém. Proti bývalému klubu si už zahrál v dresu AC Milán a po loňském vyřazení ve čtvrtfinále opouštěl Nou Camp rozezlený kvůli penaltě nařízené proti "rossoneri".

Úvodní úterní duel si může zahrát jen díky tomu, že mu UEFA zkrátila trest za vyloučení v osmifinále proti Valencii. "Od té doby, co jsem odešel, už jsem proti Barceloně hrál. Nebude to zvláštní zápas jen pro mě, ale pro každého," řekl Ibrahimovic. Jeho celek oživuje vzpomínky na poslední čtvrtfinálovou účast před osmnácti lety. Tehdy narazil právě na Barcelonu a po výsledcích 1:1 a 2:1 postoupil. Sebevědomí mu dodává i domácí bilance v pohárech, před vlastními fanoušky nepadl už 23 zápasů za sebou, více než šest let.

"Chceme dojít, co nejdál to půjde. Je zřejmé, že na to máme hráče, jen to teď musíme ukázat na hřišti. Proti Barceloně to bude nesmírně složité, ale také velmi vzrušující," řekla zimní posila David Beckham, poslední anglický hráč, který zbyl v soutěži. Zatímco PSG startuje ve čtvrtfinále Ligy mistrů po 18 letech, Barcelona pětkrát za sebou postoupila do semifinále a naposledy chyběla mezi nejlepší osmičkou před šesti lety. V březnovém osmifinále s AC Milán přežili Katalánci kritickou chvíli, když po venkovní prohře 0:2 dokázali doma zvítězit 4:0.

Návratem kouče celá Barcelona ořije

"Před zápasem s PSG máme velkou motivaci. Chceme uhrát lepší výsledek než na AC Milán, ideálně vyhrát," řekl hvězdný Lionel Messi, který skóroval v rekordních 19 ligových duelech po sobě. Barcelona by mohla v úterý dostat povzbuzující impulz, na lavičku by totiž po dvouměsíční léčbě rakoviny v New Yorku mohl opět usednout kouč Tito Vilanova. "Jeho návratem znovu ožije celý tým," řekl náhradní brankář José Manuel Pinto. Mimo hru budou zraněný Puyol a potrestaný Pedro.

V Mnichově na sebe stejně jako v Paříži narazí dva suverénní lídři svých ligových soutěží. Juventus Turín vede Serii A o devět bodů, Bayern kraluje bundeslize dokonce s náskokem 20 bodů a o víkendu zničil Hamburk 9:2. Trenér Jupp Heynckes přitom šetřil některé hráče. "Je důležité jít do úterního utkání se sebevědomím, ale bude to jiný příběh. Juventus je jiný kalibr. Je to jeden z nejlepších týmů Evropy, mnohem agresivnější," varoval Heynckes.

Neúspěšný finalista z minulého ročníku Bayern věří, že v Allianz Areně předvede lepší výkon než v osmifinále. Doma po prohře 0:2 s Arsenalem totiž málem přišel o výhodu po výhře 3:1 v úvodního duelu v Londýně. Zatímco bavorský gigant pravidelně postupuje v Lize mistrů do závěrečných kol, Juventus si zahraje čtvrtfinále poprvé od korupčního skandálu a přeřazení do druhé ligy v roce 2006. Italský tým, v jehož vedení sedí Čech Pavel Nedvěd, má Bayernu co vracet: v posledním vzájemném duelu před více než třemi lety doma podlehl vysoko 1:4.

"Budeme hrát v Mnichově s radostí a beze strachu. Tenhle dvojzápas nám ukáže, jak na tom jsme v porovnání s nejlepšími evropskými týmy. V Itálii jsme zjistili, že jsme na správné cestě, nyní se chceme měřit také s Evropou," uvedl trenér Antonio Conte.

Autor:

Prodej bytu 1+kk
Prodej bytu 1+kk

Železná Ruda - Hojsova Stráž, okres Klatovy
4 890 000 Kč