Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ve Slovácku skončil po třech prohrách trenér Soukup

Sport

  19:52
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Vedení fotbalistů Slovácka se dohodlo na ukončení spolupráce s trenérem Miroslavem Soukupem. Mužstvo z Uherského Hradiště je po třech ligových kolech v tabulce bez bodu poslední a soupeřům vstřelilo pouze jednu branku. Než bude jmenován nový kouč, povede tým asistent Jiří Dekař. Šestačtyřicetiletý Soukup je prvním trenérem v tomto ročníku, který opouští prvoligovou lavičku.

Miroslav Soukup foto: ČTK

"Sáhnout k tomuto kroku nebylo vůbec jednoduché. Výsledky a současné výkony týmu něco napovídají," řekl ČTK ředitel klubu Vladimír Krejčí. "Nejraději bychom situaci s náhradou trenéra vyřešili hned zítra. Ovšem situace si vyžádá více času. Je třeba vidět i druhou stranu mince. Soukup v klubu odvedl velký kus práce. Bohužel sport je hodně krutý. Po vzájemné dohodě už Soukup v klubu nebude působit," dodal Krejčí. Podle médií by trenéra mohli nahradit Stanislav Levý nebo Svatopluk Habanec.

Slovácku vůbec nevyšel start do soutěže. V premiéře podlehlo v domácím prostředí ligovému nováčkovi z Brna 0:1, v druhém kole prohrálo v Olomouci 0:2 a v neděli doma po slabém výkonu celého týmu utrpělo debakl 1:4 se Spartou. "Náš herní projev je špatný," přiznal Soukup po poslední porážce.

Trenér 1. ligy

Tipovací soutěž Trenér 1. ligy

Pokles formy před zahájením ligového ročníku už signalizovala prohra 2:4 v generálce s bulharským Plovdivem, v níž tým hodně chyboval.

Po sezoně Slovácko výrazně obměnilo tým. Po vypršení smlouvy skončili brankář Miroslav Filipko a Vít Valenta, na hostování do Mladé Boleslavi odešel útočník Václav Ondřejka, do Ústí nad Labem zamířil Josef Čtvrtníček a do Vlašimi Jaroslav Starý. Hostování skončilo Davidu Pavelkovi, navíc na začátku sezony chyběly zraněné opory Michal Kordula a Filip Hlúpik.

Novými tvářemi v kádru jsou obránce Stanislav Hofmann z Mostu, středopolař Jan Martykán z Ústí nad Labem, útočník Marek Kuzma ze Slovanu Bratislava a v minulém týdnu tým posílil Jiří Valenta z Jablonce. Nové hráče se ale v krátkém časovém období nepodařilo zapracovat do sestavy. Tým srážely školácké chyby, a to postupně fotbalistům nabouralo i psychiku.

Soukup vedl i dvacítku

Podobně špatný start přitom mělo Slovácko i v minulém ročníku, kdy také vyšlo v úvodních třech kolech bodově naprázdno. První bod uhrálo po remíze 1:1 až ve čtvrtém kole v Olomouci. "Jenže to byla situace zcela jiná. Naše výkony byly dobré a prohráli jsme po nešťastných gólech. Tehdy jsem byl klidný," přiznal Soukup po nedělní prohře se Spartou. V uplynulém ročníku první ligy obsadilo Slovácko navzdory špatnému startu sedmé místo.

Soukup, který dovedl v roce 2007 českou dvacítku ke stříbrným medailím z mistrovství světa, zamířil do Slovácka v roli sportovního ředitele a šéftrenéra v lednu 2010. Předtím vedl reprezentaci Egypta do 20 let a jeho mise tehdy vyvrcholila startem na světovém šampionátu.

V polovině dubna 2010 se Soukup po odvolání kouče Josefa Mazury přemístil na trenérskou lavičku a v závěru sezony zachránil Slovácku prvoligovou příslušnost. V dalším ročníku pod jeho vedením skončilo Slovácko na 12. místě.

Autoři: ,