Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Věčně druhý Ballack

Sport

  14:41
Jako kapitán vedl německou reprezentaci do nedělní finálové bitvy na mistrovství Evropy proti Španělsku. Neúspěšně. Trýznivý pocit poraženého zná až příliš dobře, neboť ve své kariéře zůstal stát těsně pod vrcholem už pojedenácté.

Německá kancléřka Angela Merkelová utěšuje Michaela Ballacka. foto: ČTK

Jednatřicetiletý rodák ze Saské Kamenice a spoluhráč brankáře Petra Čecha z Chelsea je dlouho považován za jednoho z nejlepších záložníků světa. Ale když jde do tuhého, Ballackova přítomnost jako by jeho mužstvo zaklela.

Už v roce 2000 skončil druhý v německé bundeslize, ještě když hájil barvy Leverkusenu. O dva roky později se stejným týmem přišel o německý titul až v posledním kole, navíc prohrál ve finále Německého poháru, v Lize mistrů podlehl Realu Madrid a zmar dovršilo mistrovství světa, i když Ballack do posledního zápasu proti Brazílii nenastoupil kvůli žlutým kartám. "Za tak krátkou dobu jsem přišel o čtyři trofeje, nezažil jsem nic horšího," líčil v jednom z rozhovorů Ballack.

Letos se mu přihodil vlastně to samé. S Chelsea se ve finále Ligového poháru musel sklonit před Tottenhamem, v závěru napínavých dostihů v Premier League zůstali "Blues" těsně za Manchesterem United a v květnu se stejným sokem nezvládli penaltový rozstřel ve finále Ligy mistrů. A v neděli Ballacka, který ještě v roce 2004 přišel o titul s Bayernem a loni v premiérové sezoně s Chelsea také bral jen ligové stříbro, stihla další rána.

"Odehráli jsme tady skvělý turnaj, ale jedna chyba ve finále nás stála až příliš. Chtěli jsme víc, ale na Španělsko jsme nestačili," připustil Ballack, jenž doufá, že v příští sezoně v Chelsea konečně zažije pocit velkého šampiona. I jeho tři ligové tituly s Bayernem totiž v kontrastu s převahou nezdarů vypadají nicotně.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!