Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na stadionu pražské Dukly se veřejnost rozloučila s Josefem Masopustem

Sport

  11:46
PRAHA - Na krásném zeleném trávníku vyvýšené pódium, za ním tmavá zástěna. Na pódiu katafalk, u něhož stojí čtyři vojáci, pietní místo pro vystavení rakve, potažené tmavým suknem. Okolo výzdoba z květin a věnců. Tak vypadaly kulisy pro poslední rozloučení s legendárním fotbalistou Josefem Masopustem.

Veřejnost se 8. července na Julisce rozloučila s legendárním fotbalistou Josem Masopustem, který zemřel po těžké nemoci ve věku 89 let. foto:  Petr Topič, MAFRA

Smuteční obřad s vojenskými poctami na stadionu pražské Dukly na Julisce začal v 11 hodin. U pódia byly lavičky pro významné hosty a rodinné příslušníky.

Obřad trval necelou hodinu. Na programu byl přelet vojenských letadel, zazněla kupříkladu smuteční řeč Věry Čáslavské a zahrálo se několik skladeb na přání Masopusta (například hit Petra Spáleného „Až mě andělé“).

Programu se zúčastnila i delegace ministerstva obrany v čele s ministrem Martinem Stropnickým či mnoho fotbalových osobností - namátkou Vladimír Šmicer, Miroslav Kadlec anebo Karel Kroupa.

Veřejnost se 8. července na Julisce rozloučila s legendárním fotbalistou Josem...
Veřejnost se 8. července na Julisce rozloučila s legendárním fotbalistou Josem...

Brány stadionu, kde Masopust nejčastěji bavil fanoušky a svým fotbalovým umem trápil protivníky, se otevřely už o dvě hodiny dříve.

Přicházeli fandové, starší i později narození. Přinášeli květiny a klaněli se památce českého fotbalisty století.

Mezi přicházejícími byl i předseda FAČR Miroslav Pelta, bývalý šéf tuzemského fotbalu František Chvalovský, legendě se přišlo poklonit i spoustu bývalých hráčů Dukly napříč generacemi (Petr Rada, Ladislav Vízek, Jan Fiala a mnozí další).

Věnce položili i zástupci prvoligových klubů - vyjma Brna také Slavie, Teplic nebo Jihlavy.

Z Brna dorazila několikačlenná delegace v čele s Karlem Jarůškem, bývalým záložníkem, jenž pod Masopustovým vedením vybojoval pro Zbrojovku jediný titul v historii. Ve skupině, která položila věnce k rakvi, byl i Karel Kroupa, rovněž pamětník titulu.

Josef Masopust, držitel Zlatého míče za rok 1962 a vicemistr světa ze stejného roku, zemřel minulé pondělí po vážné nemoci ve věku 84 let.

„Bezpochyby pro mě byl jedním z nejlepších hráčů Evropy. On a Beckenbauer. Jeden z největších idolů, jaké fotbal poznal,“ prohlásil před pár lety světoznámý Brazilec Pelé, považovaný za nejlepšího fotbalistu všech dob.

„Josef je legenda. Byl lepším fotbalistou než já,“ prohlásil slavný Portugalec Eusébio, když do Prahy přiletěl na Masopustovy osmdesáté narozeniny.

Masopust se narodil v roce 1931 ve Střimicích u Mostu. První ligu si poprvé zahrál v Teplicích, po dvou letech - tedy v roce 1952, když nastupoval na vojenskou službu - přestoupil do Dukly Praha. 

Tam strávil patnáct let, skoro celou kariéru, a zažil největší úspěchy. S pražským týmem získal osm mistrovských titulů.

Dnes má Masopust na Julisce bronzovou sochu v nadživotní velikosti. V Mostě, kde před odchodem do Teplic, hrával, po něm zase pojmenovali stadion.

Výrazných úspěchů se dočkal i v reprezentaci, za kterou odehrál 63 zápasů a vstřelil 10 gólů. V roce 1960 přispěl ke třetímu místu na mistrovství Evropy ve Francii a o dva roky později dokonce ke druhé příčce na mistrovství světa v Chile. 

Odešla fotbalová legenda. Ve věku 84 let zemřel Josef Masopust

Československo tehdy prohrálo ve finále s Brazílií 1:3 a Masopust dal jediný gól poraženého týmu.

Rok 1962 pro něj byl vůbec úspěšný. Tehdy také získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě. To z českých hráčů dokázal už jen Pavel Nedvěd o jedenačtyřicet let později.

Po konci hráčské kariéry působil i jako kouč. Už v Belgii působil jako hrající trenér a po návratu do Československa dovedl k historickému titulu Brno. Stalo se tak v roce 1978. V letech 1984 až 1988 vedl československou reprezentaci.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!