130 let
David Bičík při utkání se Schalke.

David Bičík při utkání se Schalke. | foto: Reuters

Rozhovor

Bičík: Rychlá branka nás probudila, pak jsem věřil, že remízu uděláme

Sport
  •   10:36
GELSENKIRCHEN (Od našeho zpravodaje) - Těšil se, jak si pohárový zápas na nádherném stadionu a před padesáti tisíci diváky na Schalke užije. Ale po pěti minutách už šel pro míč do brány. „A to nebylo rozhodně příjemné,“ přiznal gólman sparťanských fotbalistů David Bičík. V závěru inkasoval ještě jednou, ale to domácí jen vyrovnávali na konečných 2:2.

„Bod je zisk, i když jsme skóre otočili a vedli,“ poznamenal 34letý gólman.

Neřekl jste si: šestá minuta gól, to mi to hezky začíná?
Hlavně se připravujeme na standardky. Víme, že je Meyer výborně kope a my hned z první dostaneme gól. Prvních deset minut nám nevyšlo. Až pak jsme hráli to svoje a byli rovnocenným soupeřem, chvílemi jsme dokonce byli i lepší.

„Věděli jsme, že nemá cenu kopat dlouhé balony, jejich obránci jsou vysocí a stejně by to nikam nevedlo. Možná to vyzní blbě, ale trochu nám asi pomohl rychle inkasovaný gól. Nějak to z nás spadlo, uvědomili jsme si, že tu nemáme co ztratit a že si to s nimi můžeme rozdat. Od toho gólu jsme to plnili a vytvořili jsme si šance, které kdybychom proměnili, mohli jsme srovnat už v první půli.“

Petr Jiráček, sparťanský záložník

Jako by vás rychlá branka nakopla. Bylo to tak?
Dá se říct, že nás probudila. Těšíte se, chcete si to tady užít, ale pak tam přijdete a lidi za bránou řvou jako blázni. To člověka kousne. Deset minut jsme se rozkoukávali, bohužel prohrávali. Nebylo to poprvé, kdy jsme do utkání nevstoupili dobře. V Tripolisu jsme dostali gól po minutě. Musíme s tím něco udělat.

Mohl jste vy udělat něco jinak před prvním gólem? Vyběhnout a pomoci obráncům?
Řešili jsme to s trenérem brankářů Srníčkem, jestli jsem na ten míč měl jít. Jenže viděl jsem, jak rychle padá, že na malém vápně byl na úrovni hlavy hráčů. Kdyby byl výš, to bych si věřil. Takhle se tam brankář špatně dostává. Stačí lehká teč a byl bych ve tmě, jak Neuer v úterý v Lize mistrů na Arsenalu.

Pak se vám asi na fotbal hezky dívalo. Překvapilo vás, jak spoluhráči soupeře přehráli?
To jo, to byl pro změnu příjemný pohled. Ale v poločase nám bylo líto, že po takovém výkonu prohráváme. Měli jsme několik dobrých akcí ze stran, stačilo jen dát lepší, kvalitnější finální přihrávku.

Asi vás nenapadlo, že po půli výsledek otočíte?
Věřil jsem, nejde přemýšlet, že dostanete dva tři góly. I když víme, že mají kvalitu. Jak šel na hřiště Sané, to bylo něco. Dal gól, pak se dostal ještě do dalších dvou šancí.

Měl jste obavy, abyste aspoň udrželi remízu?
Na to člověk myslet nemůže. Věřil jsem, že minimálně remízu uděláme. A doufal, že třeba dáme třetí gól. Celkově to byl remízový zápas a hezký fotbal.

EL: Sparta vyválčila remízu se Schalke, Plzeň padla ve Vídni, Liberec remizoval

Za stavu 1:1 vás hlavou překonal Choupo-Moting, ale sudí gól kvůli ofsajdu neuznal. Vy jste to dlouho nevěděl a spoluhráče pořádně seřval. Souhlasí to?
Nevěděl jsem to, šel jsem po té hlavičce a na míč nedoskočil. Máme dlouhodobý problém s tím, že když odvrátíme míč z našeho vápna, tak někteří pomalu vybíhají ven. Když pak letí centr zpátky, mají být všichni na vápně a já si tam pro míč můžu dojít. Ale když tam dva tři hráči zůstanou a není ofsajd, je to problém. Už jsme se o tom bavili s trenérem, musíme na tom zapracovat, protože pak dostáváme hodně laciné góly.

Za dva týdny hrajete se Schalke doma, může vás zase něčím překvapit?
Věděli jsme, co budou hrát, ale v určitých fázích předvedli takovou kvalitu, že bylo těžké tomu čelit. Musíme si pohlídat standardky a rychlý přechod do útoku, abychom nedostali gól z brejku po našem rohu. Kluci říkali, že se je snažili zastavit, ale prostě to nešlo.

Autor: Miloslav Novák