Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Veterán Robben po měsících na marodce a úspěšném návratu sní o Euru v nizozemském dresu

Sport

  15:55
Groningen (Nizozemsko) - Po osmi měsících slavný nizozemský záložník Arjen Robben odehrál první zápas a po vydařeném představení v dresu Groningenu sní o startu na Euru. Sedmatřicetiletý vicemistr světa z roku 2010 v ligovém utkání na stadionu Emmenu přihrál na dva góly v rozmezí deseti minut. Z návratu po vleklém zranění lýtka ho přemohly slzy.

Arjen Robben ještě v dresu Bayernu. foto: ČTK/AP

Robben původně skončil s fotbalem již předloni po deseti letech zlaté éry v Bayernu Mnichov. Trofeje předtím získal i v Chelsea, Realu Madrid a PSV Eindhoven. Když loni obnovil kariéru, po 18 letech se vrátil do Groningenu. V září se však hned v úvodním duelu nizozemské ligy zranil a na marodce byl až do neděle.

Arjen Robben gestikuluje směrem k rozhodčím.
Radost fotbalistů Bayernu. Franck Ribéry (vlevo) a Arjen Robben.

„Byla to dlouhá a strastiplná cesta. Chci pomoci tomuhle klubu a chci hrát fotbal. Mám radost jako malý kluk,“ řekl Robben po výhře v Emmenu 4:0. Na dotaz, zda by uvažoval o startu na mistrovství Evropy, kdyby od kouče Franka de Boera dostal pozvánku, odpověděl bez váhání. „Jel bych. Ale je potřeba zůstat nohama na zemi, uvidíme,“ řekl fotbalista s 96 starty za národní tým, jemuž pomohl i k bronzu na MS 2014, a autor 37 branek. Naposledy oblékl nizozemský dres v říjnu 2017.

Že je Robbenova účast na mistrovství Evropy spíše z říše fantazie, potvrdil sám reprezentační kouč De Boer. „Nikdy neříkej nikdy, v současné době mi to však nepřijde reálné. Jsem moc rád, že Arjen zase hraje, ale je potřeba se na to dívat z širšího pohledu. Od roku 2019 neodehrál celý zápas,“ řekl agentuře ANP kouč „Oranje“ De Boer.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!