Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Veterán Vaniak opět na scéně. 'Vrátil jsem se sklepem,' usmívá se

Sport

  11:01
PRAHA - Vykopnou mě dveřmi, vrátím se oknem. Tak o svém postavení ve Slavii dřív mluvil brankář Martin Vaniak (39). Nepostradatelným mužem zůstává dál, i když se loni na podzim dozvěděl, že si ve zbytku angažmá už asi nezachytá. Teď je zase všechno obráceně, na jaře bude z fotbalového veterána možná jednička mezi tyčemi. "Spoluhráčům jsem říkal, že jsem se tentokrát vrátil sklepem," smál se na začátku zimní přípravy.

Brankář Martin Vaniak diriguje své spoluhráče foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Kdy jste se dozvěděl, že jdete do přípravy s áčkem?
Týden před Vánocemi mi zavolal trenér Petrouš, že chce, abych se dostavil na fyzické testy a zařadil se zpátky do mužstva s tím, že ode mě bude potřebovat pomoct morálně a možná i na hřišti. K tomu další gólman Jaakkola odešel do Skotska a dalšího kvalitního brankáře tu nemá.

Na jaře jste podle původního plánu měl trénovat mladé brankáře. Překvapil vás ten obrat?
Samozřejmě. Už jsem se chystal na jinou roli a jel kvůli tomu i na stáž do Španělska. Teď mě znovu čeká příprava včetně soustředění na horách, kde to opravdu nesnáším.

Nenapadlo vás, že by bylo lepší úplně ukončit kariéru?
To ne, mnohem radši bych se rozloučil na hřišti, třeba v posledním kole sezony proti Bohemce, až by byla Slavia zachráněná. Nechtěl jsem dostat kytku na kraji hřiště někdy před první jarním zápasem s Brnem, kdy bude zima a do Edenu přijde málo lidí.

Také jste toužil končit na vrcholu. Nebojíte se, že to může dopadnout opačně?
Může, ale když máte platnou smlouvu, nic s tím nenaděláte. Když mi řeknou, že půjdu do brány, tak půjdu do brány.

Jste připravený být v lize zase jedničkou?
Absolvuju celou přípravu a budu přichystaný. Nezáleží to ale na mně, kdo se postaví do branky. Zatím jsme se o tom vlastně vůbec nebavili. Takový rozhovor by byl vlastně zbytečný, protože stejně nevíte, co se během dvou měsíců stane. Teď jsem na plný úvazek zase brankář Slavie.

Jak vypadá nálada v kabině?
Trochu se to tam psychicky uvolnilo a příští měsíc a půl to bude podobné. Potom to bude hodně o morálce a srdci. Je pravda, že v některých zápasech na podzim chyběla Slavii šťáva. Každý si to musí uvědomit ve své hlavě. Mně to skončí v červnu, ale ostatní budou pokračovat ve svojí kariéře a určitě si nechtějí zkazit jméno tím, že se Slavií spadnou z ligy. Já tedy určitě nechci.

Zajímáte se také se spoluhráči o ekonomické problémy, které momentálně trápí Slavii?
Už za námi přišel pan Platil (ředitel Slavie – pozn. red.) s tím, že situace je pořád vážná, ale už se to nějak rýsuje. Připadá mi, že je zbytečné, aby hráči něco zkoumali. Něco se tady zkazilo a mělo by se to zachránit na hřišti, a ne rozebírat, jestli je situace taková, nebo maková.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!