130 let

Balotelli po návratu z Barcelony v obklopení fanoušků. | foto: Reuters

Doporučujeme

VIDEO: Balotelli na houpačce. Vztek a urážky střídají slzy štěstí

Sport
  •   0:28
PRAHA/MILÁN - Milovaný a opěvovaný. Nebo snad zavrhovaný a nenáviděný? V kalendářním roce s desítkou na konci je jméno fotbalového talentu Maria Balotelliho spojováno s mnoha přívlastky.

Poslední týdny se postoj fanoušků Interu k jeho osobě totiž jen pramálo liší od svižně a rytmicky kmitající ručičky metronomu mezi dvěma extrémy. A kde se nachází nyní? Vše se v lepší obrací. Tedy prozatím...

Tak skvěle to začalo
Psal se prosinec roku 2007, když ve svých sedmnácti letech vsítil téměř neznámý útočník v tmavě modrém dresu dvě branky do sítě slavného Juventusu ve čtvrtfinále domácího poháru. Na jaře téže sezóny zaznamenal i první střelecký zářez v ligové soutěž. Fanoušci Interu měli nového hrdinu - Maria Balotelliho.

Kariéra vytáhlého a šikovného útočníka nabrala správný směr - byla provázena úspěchy na hřišti i v hledišti u fanoušků. Ovšem až do okamžiku, kdy se na veřejnosti objevil s dresem konkurenčního AC...

Balotelli obléká dres AC Milán

Příznivcu "Nerazzurri" svou modlu okamžitě zbavili glorioly, odsoudili a z modly se stal klubový nepřítel číslo jedna. Sportovní výkony mládežnického reprezentanta squardy azzury se navíc začaly nápadně zhoršovat a oprávněná kritika trenéra Mourinha na sebe nenechala dlouho čekat.

Portugalský stratég i přesto svému svěřenci i nadále poskytoval plné herní vytížení. Ten s ním ale nakládal všelijak a již během loňského jara se začaly množit spekulace o Balotelliho odchodu z klubu. Nejen kvůli výkonnosti, ale především z důvodu rostoucí antipatie z řad vlastních fandů. 

Mario Balotelli.

Mladík s ghanskými kořeny se stal pravidelným terčem urážek a jeho stále častější chyby provázel mohutný pískot. Horkokrevný fotbalista několikrát zápasy odchodil a letos na jaře byl dočasně vyřazen z kádru. Návrat se ale mu ale povedl prachbídně...

Balotelli na dně
Po prvním zápase semifinále Ligy mistrů s favorizovanou Barcelonou, jenž Inter s překvapivou lehkostí poměrem 3:1 ukořistil ve svůj prospěch, na projevy příznivců zareagoval po svém: Ddfláknutým výkonem a po závěrečném hvizdu rozhodčího zuřivými gestikulacemi směrem k vlastním fanouškům, strhnutím a zahozením dresu - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Zatímco spoluhráči slavili triumf, on zamířil osamocený do kabiny. Většina odborníků měla jasno - konec Balotelliho působení v Interu je u konce. Široká fanouškovská obec považovala jeho čin za znectění barev a dala mu to najevo při jeho odjezdu ze stadionu. Nenávist dostoupila vrcholu.

Mourinho a Balotelli.

"Když jsem přišel na trávník a slyšel ječení fanoušků a pokřiky kouče, bylo to strašné," poznamenal Balotelli. "Ztratil jsem hlavu. Lituju, že jsem nebyl schopen kontrolovat své napětí a frustraci, která mě požírá už několik měsíců," dodal na svou omluvu. Dost nesmělou a nepřesvědčivou, aby ji fanoušci Interu přijali - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Že by nakonec měl příběh zlobivého dítěte šťastný konec?
Milánské mužstvo však o osm dní později dokonalo vyřazení slavné Barcelony z Ligy mistrů a ač devatenáctiletý talent utkání sledoval jen z lavičky náhradníku, jeho radost z postupu byla zřejmá: "Byl jsem šťastný a dojatý zároveň," řekl po zápase novinářům.

BALOTELLIHO SLZY PO NÁVRATU DO MILÁNA:

Hráče Interu i trenéra Mourinha po velkém návratu do vlasti přivítal nadšený dav. Potleskem ocenil i "hříšníka" Balotelliho. Emotivní moment devatenáctiletý střelec neunesl. Tentokrát ale v dobrém slova smyslu. Slzy štěstí maskoval marně. "Poprvé jsem se po zápase rozplakal," řekl. "Chtěl bych se tímto fanouškům znovu omluvit. Vždycky mě podporovali," připomněl šťastný mladík.

Podle všeho je tak rozvodové řízení manželství Inter-Balotelli minimálně zastaveno. Mladík má poslední tři zápasy v italské lize a následné finále Ligy mistrů na to, aby bylo definitivně zrušeno. Podaří se mu to?

Autor: Vojtěch Lhota