130 let

Alméria - Barcelona (radost Bojana s Messim, smutek Diega Alvése). | foto: Reuters

Doporučujeme

VIDEO: Barcelona ponížila soka 8:0, před šlágrem řádil také Real

Sport
  •   21:45aktualizováno  21. listopadu 0:03
ALMÉRIA/PRAHA - Fotbalisté Almérie, kteří dosud předváděli ve španělské nejvyšší sezony výtečné sezony, zažili hrůzný sobotní večer. Ve 12. kole La Ligy je na vlastím stadionu ponížila mistrovská Barcelona osmigólovým debaklem. Hosté si připsali rekordní venkovní výhru v historii a před následujícím ligovým duelem s Realem Madrid hodili Mourinhovi a spol. pořádně žhavou rukavici, kterou ale "bílý balet" výhrou 5:1 nad Athletikem Bilbao ochotně zvedl.

Je porážka a porážka. Někdy prohrajete smolně, někdy ovšem tak, že o tom bude dlouho mluvit celá Evropa. Do druhé kategorie bude patřit sobotní večerní duel mezi Almérií a FC Barcelonou. Hosté zesměšnili soupeře na jeho hřišti debaklem 0:8 - což je nejvyšší výsledek letošní sezony a také vyrovnání rekordního venkovní vítězství v historii katalánského klubu (stejným výsledkem zvítězila Barca v roce 1959 v Las Palmas).

Že se to v souboji andaluského trpaslíka s katalánským obrem dalo čekat? Chyba lávky - Alméria se sice pohybuje v sestupových vodách, v letošní sezoně již do tohoto zápasu čtyřikrát prohrála, ale vždy jen o gól. A právě po Barceloně a Realu se pyšnila nejlepší obranou v lize. Ale také nejhorším útokem...

ALMÉRIA 0:8 FC BARCELONA (gól Messiho na 0:7):


V zápase 12. kola pak přišlo potvrzení chabé ofenzivy a totální kolaps defenzivy. Již v 17. minutě začal devastaci Messi, dvě minuty po něm se trefil za asistence domácí obrany Iniesta. Domácí stoper Acasiete poté své "snažení" dotáhl až do konce - v 27. minutě si vstřelil regulérního vlastence.

Hráči Almérie se sesypaly, ke chmurům jim pomohlo i divoké bučení 22 tisíc fanoušků v hledišti. Do poločasu se parádně Pedro a z dorážky podruhé v duelu i Messi. Ve druhém poločase hbitý Argentinec završil hattrick, když v 67. minutě zvyšoval po další dorážce na 7:0.

Byl to jeho 53. gól ve 47. duelu v kalendářním roce 2010 (v letošní ligové sezoně má na svém kontě 13 zásahů v deseti duelech). Takto se bojuje o Zlatý míč FIFA... Jeho gólovou radost ve druhé půli orámoval z obou stran i mladík Bojan Krkič, který se na hřiště dostal až ve druhém poločase.

Alméria - Barcelona (smutek Diega Alvése).

Po jeho brance v 73. minutě již hosté ubrali pořádně tempo a duel se již je dohrával, v závěru si dovolil mimo pokutové území dvě kličky na zdecimované soupeře i gólman Valdés. Barcelonští tak hodili rukavici hlavnímu konkurentovi Realu Madrid. Ten ji ale ochotně zvedl, když v následném souboji deklasoval na Santiagu Bérnabeu porazil Athlétic Bilbao 5:1.

Hosté sice měli první gólovou šanci duelu, ale kanonýr Llorente tváří tvář před reprezentačním kolegou Casillasem selhal a domácí následně odpověděli dvěma góly Higuaína a Ronalda. Mourinhovi svěřenci (sám kouč musel zůstat kvůli trestu jen na tribuně) poté spálili několik šancí a tak přišel trest v podobě snížení Llorenteho ve 40. minutě.

12. KOLO PRVNÍ ŠPANĚLSKÉ LIGY

Villarreal - Valencie 1:1 (73. Rossi - 21. Aduriz), Almería - FC Barcelona 0:8 (17., 37. a 67. Messi, 62. a 73. Krkic, 19. Iniesta, 27. vlastní Ariadela, 35. Pedro), Real Madrid - Bilbao 5:1 (30., 62. a 90. z pen. Ronaldo, 19. Higuaín, 57. z pen. Ramos)

Ve druhém poločase ale hosté definitivně odpadli, když dvěma zbytečnými fauly nabídly Realu dvě penalty. První ve 47. minutě proměnil Sergio Ramos, druhou v nastaveném čase Ronaldo (a to dokonce nadvakrát, když si exekuci pokutového kopu musel zopakovat). Portugalský snajpr tak završil hattrick, jelikož se trefil ještě v 62. minutě ze hry.

Ronaldo se vrátil do čela tabulky střelců o gól před Messiho (14 a 13 branek), Real pak před Barcelonu do čela La Ligy. Prestižní vzájemný duel označovaný jako Él Clásico, který se uskuteční v rámci příštího kola v pondělí 29. listopadu jen těžko může mít větší náboj. Fanoušci, odpočítávejte. Do ligového duelu roku chybí osm dní...

Autor: Antonín Vavrda