Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Barcelona si poradila s Realem a míří za obhajobou titulu

Sport

  0:10
MADRID - Perfektně seřízený stroj jménem FC Barcelona se nezadrhl ani v Madridu a po nejprestižnějším zápase proti Realu se výrazně přiblížil obhajobě španělského titulu. Výhru zařídil dvěma precizními pasy Xavi. Zakončovali Messi a Pedro.

Barcelonská radost po druhém gólu v zápase s Realem. foto: Reuters

Tradiční svátek fotbalu sliboval mimo jiné i další souboj dvou posledních držitelů Zlatého míče. Messi vs. Ronaldo. Bílý balet i se svým sólistou se vrhnul do utkání aktivně a zatlačil hosty do defenzivy. Jenže kromě pár centrů z úvodního tlaku nebylo a počet útočných výpadů se začínal pomalu srovnávat, Barcelona zakončila první poločas s 59% držením balónu a také s vedením 1:0.

Ke gólu jí stačil jediný povedený atak. Xavi vyslal ve 33. minutě efektní oblouček za obranu Realu, kde už byl připraven Messi, který s přehledem zakončil.

Gól Messiho na 1:0

Real kontroval jen hlavičkou Ramose a střelou Higuaína, obě rány šly ale nad branku. Valdés ani Casillas si tak v prvním poločase nepřipsali ani jeden zákrok.

Víctor Valdés.

Chleba se ve druhé půli zřejmě lámal v desetiminutovce mezi 55. a 65. minutou. Nejprve si seběhl Ronaldo po levém křídle až před branku, ale Valdése z úhlu nepropálil. Hned z protiútoku ukázal Xavi další z geniálních pasů a Pedro se řídil sám na brankáře. Zachoval chladnou hlavu a zvýšil na 2:0. Hned poté měl na druhé straně stejnou příležitost van der Vaart, ale Valdés jeho pokus vyrazil.

Gól Pedra:

Real vrhnul všechny síly do útoku, ale co nepokryla skvělá obrana Barcy, pochytal ještě lepší Valdés. Naopak ještě dvakrát mohl udeřit Messi, ale Casillas předvedl proč je považován za jednoho z nejlepší brankářů světa. Závěrečný tlak domácích už výraznější šanci nepřinesl a Barcelona má tak před svým sokem na prvním místě tříbodový náskok a vykročila za obhájením domácího titulu.

Španělská fotbalová liga - 31. kolo:

Real Madrid - FC Barcelona 0:2 (33. Messi, 55. Pedro).

Málaga - FC Sevilla 1:2 (17. Caicedo - 66. Cala, 85. Lolo), Villarreal - Gijón 1:0 (16. Godín), Xerez - Getafe 0:1 (60. Rafa),