130 let

Luis Suárez. | foto: Reuters

Video

VIDEO: Barcelonský Suárez: 'Kanibal' s instinktem zabijáka a něžnou duší

Sport
  •   15:30
BARCELONA - Další galapředstavení má za sebou uruguayský útočník Barcelona Luis Suárez. Ve středu pomohl sedmi body k výhře Barcelony nad La Coruňou 8:0. V sobotu večer se podepsal čtyřmi brankami pod demolici Gijonu 6:0. I díky jeho potenci jsou Katalánci stále nejblíže mistrovské koruně ve španělské nejvyšší soutěži a vysloužili si od kouče Luiseho Enriqueho dvoudenní volno.

Nejprve vyhrál Real Madrid i bez Cristiana Ronalda 3:2 na půdě Raya Vallecana. Poté si Atlético Madrid poradilo po výsledku 1:0 s Malagou. Oba celky z hlavního španělského města se v tu chvíli dostaly před Barcelonu.

Jenže Katalánci, kteří před tímto týdnem padli třikrát v řadě, nadělili hned šest gólů Gijonu a opět se dostali do čela. Mimochodem, stejně jako Real překonali v této sezoně hranici sta ligových branek.

Luis Suarez slaví jednu ze svých tref do sítě Gijonu.
Luis Suarez slaví jednu ze svých tref do sítě Gijonu.

Už 34 z nich nasázel devětadvacetiletý Suárez. Ten si během čtyř dní zapsal dva rekordy soutěže: sedm bodů (4+3) v jednom zápase La Ligy ještě žádný fotbalista nepředvedl. Dva čtyřbrankové večery ve dvou zápasech v řadě také ne.

Proti Gijonu zkompletoval hattrick během patnácti minut druhého poločasu i díky dvěma pokutovým kopům. Čtvrtý gól přidal v samotném závěru po parádní střele z první. Jeho výkon nedegraduje ani fakt, že první trefa padla z nepatrného ofsajdu a druhá penalta byla proti hostím nařízena hodně přísně.

zdroj: www.youtube.com

„Nikdy jsem nevstřelil čtyři branky ve dvou zápasech za sebou. Ani mezi juniory,“ usmíval se po zápase fenomenální útočník, který proslul i svoji výbušnou povahou a díky několika kousancům do krku soupeřů si vysloužil přezdívku „Kanibal“.

Jenže letos se soustředí jen na fotbal a jde mu to náramně k duhu. Jeho střelecký účet budí respekt: celkem 53 tref ve 49 soutěžních duelech.

V tomto ohledu má navrch i nad zmíněným duem hvězdných útočníků. Ostatně vedle Messiho je po sobotě jediným hráčem historie Barcelony, který během sezony překonal padesátkrát gólmana soupeře.

zdroj: www.youtube.com

Díky zklidnění svého temperamentu se může dostat do popředí i jeho další pozitivní vlastnost (vedle schopnosti budit brankáře ze snů) – dobré srdce. Suárez je velmi aktivní v pomoci potřebným.

Důkaz? Právě duel s Gijonem, kdy splnil slib a po první trefě si doběhl na lavičku pro žluté tričko s nápisem „Yo Apoyo PKU“.

Luis Suarez s tričkem na podporu boje s Fenylketonurií.

Tím chtěl podpořit boj s nemocí skrývající se pod zkratkou PKU, tedy Fenylketonurie, která je dědičně metabolickým onemocněním. To postihuje už malé děti a ve chvíli, kdy nedojde k léčbě, může dojít i k nenávratnému poškození mozku postiženého.

Kdo ví, třeba si Suárez brzo vyslouží nějakou příjemnější přezdívku, než je „Kanibal“...

Autor: Antonín Vavrda