Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Bílka zachránil zápas v Arménii, přiznal Pelta

Sport

  19:27
Když přijde předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta mezi lidi, všichni se ho ptají na reprezentačního kouče Michala Bílka. "To vážně řeší celý národ. Vůči trenérovi se jedná až o hysterii," řekl šéf českého fotbalu, jenž spolu s výkonným výborem trenéra podpořil.

Miroslav Pelta foto: ČTK

Jak jednání výkonného výboru probíhalo?
Byla tam minorita lidí, kteří svůj názor už publikovali v novinách. Ti však nepracují na úrovni profesionálního fotbalu, ale jenom na krajské nebo okresní úrovni. Chtěl jsem jim vysvětlit, jak národní mužstvo funguje - třeba co se týče nominace nebo vztahů hráčů a trenéra.

Ostatní vás podpořili?
Ti, kteří působí v profesionálním fotbale, s mým pohledem souhlasili stoprocentně. Ostatní jsem se snažil seznámit s chemií týmu, protože mám dlouholeté zkušenosti jak s klubovým, tak s reprezentačním fotbalem. V tomto směru jsme si to vyříkali.

A jak tedy zní výsledek jednání?
Převážil názor, že realizační tým má podporu. A není to jen podpora do zápasu s Itálií. Žádné změny nebudeme dělat do chvíle, dokud budeme mít byť jen teoretickou naději.

Tu ovšem může reprezentace mít, i když prohraje s Itálií.
To jsou právě věci, které řešit nechci. Dnes jsme prostě trenéru Bílkovi vyslali silnou podporu. Prosazoval jsem, abychom jeho pozici do zápasu s Itálií nelimitovali.

Přitom po porážce 0:3 s Dánskem jste mluvil poměrně ostře. Změnil jste od té doby názor?
Ani ve snu by mě nenapadlo, že prohrajeme s Dánskem takovým rozdílem. Výše porážky byla šílená. A já jsem člověk, který to prostě prožívá. Tehdy jsem byl hodně zklamaný a dokonce jsem si říkal, že není co řešit, pokud zápas s Arménií nezvládneme.

Ale ten reprezentace zvládla.
Taky jsem se po Arménii se rozhodl, že budu prosazovat, aby trenér dostal podporu. Reparát za Dánsko jsme zkrátka zvládli kvalitně. Horší by bylo, kdybychom po Dánsku žádný zápas nehráli. Nevím, jestli bych odolal.

Byl jste po porážce s Dánskem nakloněný, aby trenér skončil?
Já většinou nezmatkuju a nedělám unáhlená rozhodnutí. Spíš se ráno probudím a teprve to začnu analyzovat. Tehdy jsem přemýšlel o různých věcech. Ale zápas v Arménii následoval brzy, takže pro odvolání prostor nebyl. I když na rovinu říkám, že jsem byl poprvé ve své funkci nalomený.

Jaké důvody byly pro Bílkovo setrvání?
Zapojil jsem své dlouholeté zkušenosti s vyhodnocováním krizových zkušeností. Trenérovi prostě věřím. Po Dánsku, kdy někteří mí kolegové by udělali mimořádné zasedání výkonného výboru ještě v noci, jsem byl na vážkách. Nakonec jsem rád, že jsme zachovali klidnou hlavu. Nejsme v komfortní situaci, ale nejsme ani žádný outsider.

Oslovil jste některé trenéry, jestli by případně Bílka nahradili?
Ne. Ani na minutu jsem nebyl rozhodnutý, že bude nutné hledat náhradu. Proto jsem ani s nikým nejednal.

Radil jste se s někým?
Konzultoval jsem to s některými současnými i bývalými trenéry. Spíš jsem se utvrzoval, že mé myšlenky nejsou úplně scestné.

A s hráči?
S některými jsem mluvil. Se kterými to bylo, neřeknu. Ale jestli má trenér silnou stránku, tak právě ve vztahu k hráčům. V tom je jeho síla.

Takže trenéra zachránili hráči?
To ne, ale byl to jeden z podpůrných bodů. Trenéra zachránil výsledek a hra v Arménii.

Měl jste od hráčů signál, že by skončili, kdybyste trenéra odvolali?
Hráči jsou inteligentní a chápu, že nemůžou určovat, kdo bude jejich trenér. Nikoho to nenapadlo a ani jsme na toto téma nehovořili.

Řešili jste také reprezentačního manažera Vladimíra Šmicera?
K Vláďovi jsem byl kritický už dřív. Říkal jsem mu, že je nutná lepší komunikace s hráči. V poslední době jsem na něj vytvářel tlak, aby byl víc aktivní.

Můžete říct příklad?
Když je některý hráč jednou nominovaný a podruhé ne, tak by se měl důvody dozvědět přímo od Vládi a ne z médií. To je jeden z příkladů.

Často říkáte, že trenér má těžkou pozici, ale oni jsou proti hlavně fanoušci.
Loni jsme jeli na mistrovství Evropy, ještě jsme ani nekopli do balonu a dvacet tisíc fanoušků už pískalo na Milana Baroše a Michala Bílka. Když nás tak nemají rádi, tak se divím, že tam vůbec přijeli. Třeba já se s těmi, které nemám rád, vidět nechci. Takže si myslím, že je to spíš taková davová psychóza a lidi se nechají snadnou strhnout.

Ale nedělá se fotbal pro lidi?
Ano, fotbal se dělá pro fanoušky, ale zodpovědnost má výkonný výbor. Rozhodnutí vůči trenérovi musí být podle výsledků a podle možností týmu. Možná jsme až moc zvyklí, že jsme dřív válcovali každého. Ale my teď potřebujeme přežít generační výměnu, i když stejně tak potřebujeme také postup na mistrovství světa. Hodně to zlehčím, ale budu šťastný, když lidi budou pískat a my na mistrovství světa postoupíme.

Autor: