130 let

Radost Bony Wilfrieda v dresu Arnhemu. | foto: www.youtube.comReprofoto

VIDEO: Bony okouzlil Arnhem. První zápas a hned vítězná branka

Sport
  •   14:27
PRAHA/ROTTERDAM - Bony Wilfried v lednu přestoupil ze Sparty do nizozemského Arnhemu a například někteří odborníci právě v jeho odchodu viděli hlavní příčinu toho, že Letenští nedokázali využít v Evropské lize některou ze šancí proti Liverpoolu alespoň k jednomu gólu. A útočník z Pobřeží slonoviny hned při svém debutu v nizozemské lize prokázal, že něco pravdy na tom být může.

Do zápasu s De Graafschapem vůbec neměl dvaadvacetiletý kanonýr nastoupit. Jenže Vitesse Arnhem nutně potřebovalo jedenáctý celek porazit. Sestupem ohrožený bohatý klub prostě nemůže hrát ve druhé lize.

A tak kouč Alberta Ferrera o poločasové přestávce ukázal na novou a ne zcela doléčenou akvizi: "Jdeš na plac." A Bony dokázal, že si srovnání s Edinem Džekem, který se z české ligy odpíchnul až k angažmá do dresu miliardářského Manchesteru City, zaslouží.

BONYHO PRVNÍ TREFA V DRESU ARNHEMU

V 72. minutě si naběhl na kolmici a nekompromisně zpoza vápna zavěsil proti vyběhnuvšímu gólmanovi soupeře. Arnhem přidal v závěru ještě jednu branku, všichni se ale shodli v tom, že klíčová byla trefa Wilfrieda.

"V úvodu zápasu jsme nevytvořili na soupeře žádný tlak. Neměli jsme moc šancí. Pak jsme ale nasadili Wilfrieda, což je jiný typ útočníka, který může efektivně bojovat ve vzduchu. A zápas nakonec vyhráli," usmíval se po zápas kouč momentálně čtrnáctého celku holanské ligy.

TREFA DŽEKA PROTI NOTTS COUNTY


"Museli jsme být opatrní a možná, že jsme riskovali příliš brzy. Ale dopadlo to dobře. Navíc se jeho stav každým dnem zlepšuje," dodal spokojený kouč. Dá se očekávat, že v příštím kole na hřišti souseda v tabulce Heraclesu, už bude hrát Bony v základu.

Mimochodem, o víkendu se trefil i zmíněný Edin Džeko. Vytáhlý Bosňan jistil v závěru čtvrtfinále prestižního F.A. Cupu vítězství Citizens 5:0 nad Nottts County. Kdo ví, třeba se oba jednou v anglické lize potkají. Pro Džeka to byl druhý gól na ostrovech.

Autor: Antonín Vavrda