130 let

Tomáš Rosický. | foto: Reuters

VIDEO: 'Byl nejhorší na hřišti,' kritizují Rosického média i fanoušci Arsenalu

Sport
  •   9:12
PRAHA - Nejhorší hráč finále Ligového anglického poháru mezi Birminghamem a Arsenalem? Nikoliv v závěru chybující gólman Wojciech Szczęsny a jeho parťák z obrany Laurent Koscielny, ale český záložník Tomáš Rosický. Na něho se po porážce 1:2 snesla největší zloba fanoušků "gunners" a také výsměch médií.

V 90. minutě udělali chybu, která se jen tak nevidí. Stoper Arsenalu Laurent Koscielny na hranici malého vápna podkopnul míč po hlavičce Žigiče, gólman Wojciech Szczęsny míč jen vyrazil před sebe na kopačku Obafemi Martinse, který neměl problém uklidit míč do sítě. Birmingham se dostal ve finále Ligového anglického poháru do vedení 2:1, které již nepustil...

Jenže obou chybujících mužů a skorokrajanů (Koscielny má polské kořeny, Szczęsny je Polák) se zastal kouč Arséne Wenger. "Chtěli jsme ukončit čekání na trofej, to se nám ale nepovedlo, teď nás čekají další výzvy," mluvil po zápase o týmu, nikoliv o jednotlivcích zkušený kouč. Ovšem jiného muže média a fanoušci nešetřili. Tomáše Rosického.

ROZHODUJÍCÍ GÓL A CHYBA GÓLMANA:

Českého záložníka, který odehrál celý zápas. A který po odchodu Van Persieho navléknul kapitánskou pásku. "Kdybych ho měl přirovnat k pečivu, tak by to byl ztvrdlej a plesnivej chleba!" rýpnul si do Rosického jeden z fanoušků Arsenalu s typickým anglickým humorem.

Další jej ale už nešetřil. "Kdykoliv dostal míč, chtělo se mi brečet. Vůbec na nic se nezmohl. Přihrával, když měl střílet, a naopak," šil do českého záložníka jeden ze zkroušených příznivců, stejně jako jeho "kolega": "Jen co jsem zjistil, že je v základu, věděl jsem, že prohrajeme."

Do Rosického šijí i média

Možná by se to dalo vyložit tak, že Rosického tito fanoušci "gunners" příliš v oblibě nemají, jenže kapitána české reprezentace nešetřili ani ostrovní média. "Dostal šanci hrát na pozici vysunutého záložníka, ale s výjimkou jedné střely se zdálo, že je z formy a nemá zrovna zápasovou kondici," napsal The Telegraph, který dal Rosickému nízkou známku 4 (nejvyšší je 10, nejhorší 1).

Pat Rice utěšuje Jacka Wilshera.

"Zklamal důvěru kouče Wengera, který mu přisoudil Fabregasovu roli za útočníkem Van Persiem. Nebyl schopný podržet míč a neměl tah na bránu. Ve druhé půli se trochu zlepšil," byl ve svém hodnocení ještě tvrdší goal.com.

Pro českého záložníka tak může jako rajská hudba znít informace, že s ním hodlá kouč Wenger prodloužit smlouvu o další rok. Pokud si to po neděli nerozmyslí. Což by si ostatně přál jeden z fanoušků: "Neustále ztrácel balon. To bych od našeho nejzkušenějšího hráče fakt nečekal. Jestli si Wenger nebyl jistý, jestli s Rosickým do budoucna počítat, tak teď už musí mít jasno."

Autor: Antonín Vavrda