Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Češi na úvod MS '20' porazili zaslouženě Austrálii

Sport

  20:40aktualizováno  28. září 9:47
KÁHIRA - Česká reprezentace do 20 let na mistrovství světa přehrála v úvodním zápase Austrálii 2:1. V dějišti utkání bylo i přes večerní hodinu pořádné teplo a i proto se možná čeští hráči snažili co nejdříve utkání rozhodnout.

Vošahlík v souboji s Australskou obranou. foto: ČTK

Jejich hra byla hodně aktivní, bořili australskou rozehrávku už v zárodku akcí a brzy na jejím kontě přibývaly střelecké pokusy.

Český tým měl zjevně navrch, soupeř se dostával na jeho polovinu jen výjimečně a vesměs nebyl nebezpečný. Akce výběru trenéra Jakuba Dovalila sice těšily diváky, ale chyběl jim důraz v šestnáctce. Až ve 22. minutě se málem podařilo Vošahlíkovi překvapit australského gólmana, který zblokovaný pokus jen stěží vyrážel na roh.

ČESKÁ REPUBLIKA 2:1 AUSTRÁLIE:

Po půlhodině ale český tlak ustal a soupeř se začal rychle prosazovat. První nebezpečnou situaci musel řešit brankář Vaclík ve 32. minutě, kdy nadvakrát zasáhl po akci z pravého křídla. Češi se najednou stáhli na svoji polovinu, nedokázali už tak agresivní napadat a Australané několikrát nepříjemně ohrozili českou branku.

Dovalilův tým nabral o pauze nové síly a hned po změně stran ukázal, jak nebezpečné jsou v jeho podání standardní situace. Trestný kop po faulu na Vošahlíka z pravé strany zatočil Zeman přesně na Rabušice a jeho hlavička prodloužila míč až ke vzdálené tyči - Češi vedli.

Češi se pak snažili spíše zahustit střed hřiště a vyrážet do brejků, jenže chyběla jim přesnost. Když už se dostali do šestnáctky soupeře, byla z toho slibná střela, jako při Váchově hlavičce v 70. minutě.

V závěru českému výběru velmi rychle ubývaly síly, ale Australané si nevytvořili potřebnou převahu. Navíc tři minuty před koncem rychlý brejk střídajících hráčů Pekharta s Wojnarem skončila faulem v šestnáctce a Pekhart svůj návrat po zranění oslavil proměněnou penaltu, která se nakonec ukázala být rozhodující. V nastaveném čase dostal soupeř možnost z penalty snížit - první pokus sice Vaclík chytil, ale sudí nechal penaltu opakovat a druhý už Holland proměnil Horší zprávou pro český tým jsou vynucená střídání Zemana a Váchy kvůli zdravotním problémům a také čtyři žluté karty.

Česká republika - Austrálie 2:1 (0:0)

 Branky: 50. Rabušic, 89. Pekhart z pen. - 90.+4 Holland z pen.

Rozhodčí: Rodriguez - Camargo, Morin (všichni Mex.). ŽK: Rabušic, Morávek, Lecjaks, Mazuch - McGowan, Kantarowski. ČK: 88. McGowan.

Sestavy: ČR: Vaclík - Čelůstka, Hošek, Mazuch, Lecjaks - Vácha (83. Řezník), Mareček, Morávek, Zeman (71. Wojnar) - Rabušic (64. Pekhart), Vošahlík. Trenér: Dovalil.

Austrálie: Bouzanis - Mullen, Devere, McGowan, Jurman - Kantarovski, Holland, Hoffman (46. Rooney), Oar - Danning (70. Minniecon), Nichols (69. Herd). Trenér: Versleuen.

V úvodním zápase naší skupiny porazila Brazílie vysoko 5:0 Kostraiku.

Skupina E

Brazílie - Kostarika 5:0 (3:0)
Branky: 24. a 44. Kardec, 35. Giuliano, 75. Teixeira, 89. Boquita.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!