Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

VIDEO Derby: slávistické štístko v osobě sudího, penalta i Rosický (navždy?) coby divák

Sport

  16:30
PRAHA - Derby pražských „S“ je vždycky fotbalovým svátkem bez ohledu na výkony hráčů na hřišti a výsledek. Platilo to také pro 286. pokračování největší sportovní rivality v Česku, které napsalo svůj příběh na Letné v neděli odpoledne. Co souboj v rámci 8. kola nejvyšší fotbalové soutěže mezi Spartou a Slavií (0:2) přinesl?

Sparťanští fanoušci se vrací zpět do sektoru (derby Sparta vs Slavia). foto: MAFRA

Na to se pojďme podívat v následujícím malém ohlédnutí.

ŠŤÍSTKO RADEK PŘÍHODA

Pokud píská derby na Letné sudí Radek Příhoda, mají slávisté zaručený úspěch. Když se tak stalo naposledy – v roce 2008 – potupili sešívaní rivala před jeho fanoušky výsledkem 4:1. Bonusem pro tehdy svěřence současného kouče reprezentace Karla Jarolíma byla obhajoba mistrovského titulu o půl roku později v květnu 2009. Stejný sudí pak rozhodoval také derby ze září roku 2012, ve kterém slavili triumf hráči z Edenu zásluhou trefy Martina Latky.

MEŠANOVIČ: FROM ZERO TO HERO

Ve 31. minutě nahradil slávistickou ofenzivní jedničku Milana Škodu a od té chvíle byl Muris Mešanovič vlastně u všeho podstatného. Zprvu ale ne příliš pozitivního. Na konci první půle zahodil velkou tutovku, v nastaveném čase pak neproměnil pokutový kop. V 62. minutě si ale všechno vynahradil – byl ve správný čas na správném místě a dorazil do sítě střelu Baráka. Dokonalý případ pro americké heslo „From zero to hero“ (Z nuly hrdinou).

ŘÁDĚNÍ SPARŤANŮ PO ZÁPASE

Televize už už připravovala pozápasové rozhovory s trenéry, když tu museli všichni hráči i kouči zamířit do šaten. Na hrací plochu se totiž vyřítili radikální příznivci Sparty, kteří chtěli nejspíše z očí do očí konfrontoval Zdeňka Ščasného i domácí hráče. Jenže podobně rychle byli na zeleném pažitu také policejní těžkooděnci a tak si své počínání domácí příznivci raději rozmysleli a zasprintovali zpět do „bezpečí“.

„Volali na nás, abychom rychle šli ze hřiště. Fanoušci nás povzbuzovali celý zápas, pak to pokazili. Co k tomu říct? Prohráli jsme derby, není se čemu divit,“ celkem již tradičně omlouval chování sparťanským fandů kapitán David Lafata a nebyl sám. Podobně mluvili další hráči z Letné.

ROSICKÝ NA TRIBUNĚ

Prodává dresy, prodává vstupenky, fanoušci si jej dosud užili jen 18 minut v souboji s Mladou Boleslaví. Ano, řeč je o Tomáši Rosickém, legendě Sparty, který se letos do svého milovaného klubu vrátil. Když odcházel do Německa, loučil se výhrou v derby, nyní bylo všechno naplánované tak, že se v základní sestavě objeví opět proti odvěkému rivalovi (a opět pomůže k velkému triumfu).

Na Letnou zavítal také Milan Baroš (derby Sparta vs. Slavia).
Tenhle zákaz sešívané neodradil (derby Sparta vs. Slavia).

Jenže nestalo se tak, brzo šestatřicetiletý záložník strávil zápas pouze na tribuně ve společnosti například Radka Kováče nebo Milana Baroše. A zákulisím se nesou teze, že po obnovení si dalšímu menšího zranění z minulosti to s pokračováním kariéry „Malého Mozarta“ vypadá všelijak, jen ne pozitivně. Dopadne Rosický jako Tomáš Ujfaluši, který do Sparty zamířil ze zahraničí v září roku 2013, na Letné neodehrál ale ani minutu a pouze jednou – proti Liberci – byl mezi náhradníky.

DEFINITIVNÍ KONEC ŠČASNÉHO

Zatímco ještě na začátku minulého týdne svůj případný konec ve Spartě před novináři zlehčoval, po derby už to byl zcela jiný Zdeněk Ščasný. „Sednu si s vedením a nějaké řešení najdeme, které bude prospěšné pro mužstvo. Zodpovědnost je na mně, proto ani nikoho nekritizuju. Fotbal přináší nádherné chvíle, ale letos jich bylo hodně málo. Musíme si vyhodnotit, jestli mám mužstvu ještě co dát, nebo ne. Jestli to má smysl, nebo to nemá smysl,“ zaznělo z jeho úst.

Jak všechno dopadlo už jistě všichni fotbaloví fanoušci ví. Z pondělního ranního posezení s vedením klubu odcházel Ščasný už coby nezaměstnaný, tým na dopoledním tréninku už vedli asistenti. Začne 286. derby na Letné éra Jindřicha Trpišovského, Karla Krejčího, nebo někoho úplně jiného?