Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Evra není jediný. Svými výstřelky se proslavili Cantona, Zaháví a další

Sport

  6:00
PRAHA - Kop, který změnil fotbal. S nadsázkou se mluví o incidentu slavného francouzského útočníka Erika Cantony, jehož dvaadvacet let starý útok na fanouška se světu vybavil v souvislosti se čtvrtečním skandálem jeho krajana Patrice Evry v Guimaraesi.

Zkrat Patrice Evry. foto: ČTK/AP

Nejen Evra a Cantona, ale také Wayne Rooney, Eran Zaháví, Esteban Alvarado, Alan Smith či Anton Kanibolotskij. Všichni známí fotbalisté z populárních klubů se poprali s fanoušky.

Eric Cantona: Manchester United, leden 1995

Útočník Manchesteru United v černém dresu se sedmičkou na zádech po vyloučení kráčí ze , většinu nadávek z tribun ignoruje, ale nakonec nervy neudrží. Přeskakuje reklamní a jednoho z fanoušků domácího Crystalu Palace sráží ukázkovým kung-fu kopem. Přidá ránu pěstí.

Anglická Premier League má skandál, který už možná nic nepřekoná. Tenkrát osmadvacetiletý Cantona stanul i před civilním soudem, který ho poslal na dva týdny do vězení. Nakonec mu byl trest změněn na 120 hodin veřejně prospěšných prací.

Horší pro něj byl verdikt disciplinárky, vysoká pokuta a devět měsíců zastavení činnosti. Cantona, který tenkrát patřil k nejlepším hráčům světa, hrál pak už jen rok a půl, ve třiceti kariéru ukončil.

Alan Smith: Leeds United, listopad 2003

To spíš byla legrační záležitost, která skončila nešťastně. Když k nadějnému útočníkovi Leedsu United během pohárového utkání proti Manchesteru United přilétla láhev, otevřel ji a napil se z ní. Poté ji hodil zpátky do hlediště, jenže s ní zasáhl mladého fanouška.

I když se omluvil, navštívil rodinu poškozeného, dva týdny po incidentu byl zatčen. Sice žádný trest nedostal, ale přišel o reprezentační sraz, Anglie tenkrát hrála proti Dánsku a následně nemohl hrát dvě utkání za Leeds.

Wayne Rooney: Manchester United, jaro 2005

Od jeho třaskavého přestupu z Evertonu do Manchesteru United uběhl téměř rok, tehdy devatenáctiletý anglický reprezentant Wayne Rooney společně s kumpány během srazu navštívil jeden z barů v Manchesteru.

Rooneyho si tam našel jistý Patrick Hanrahan, fanoušek Evertonu, a odchod mu vyčítal. Rooney ho údajně třikrát praštil do hlavy, Hanrahana z baru vyvedla ochranka.

Didier Drogba: Chelsea, listopad 2008

Kdyby měl Didier Drogba v trenýrkách kapsy, možná se žádný incident nestal.

Při oslavě gól v Ligovém poháru proti Burnley přilétly ze sektoru hostujících diváků nejen nadávky, ale u jeho nohou přistála i mince. Útočník z Pobřeží slonoviny nejdřív reagoval vztyčeným prostředníčkem, poté peníz sebral a hodil ho zpátky do hlediště. Dostal žlutou kartu.

Větší trest však pro něj i pro Chelsea znamenalo vyřazení od druholigového soupeře. Následně ho disciplinárka potrestala zastavením činnosti na tři utkání.

Esteban Alvarado: AZ Alkmaar, prosinec 2011

Osmifinále nizozemského poháru, bouřící aréna v Amsterdamu, domácí Ajax vede 1:0. Po půlhodině jeden z fanoušků vtrhne na hřiště a mašíruje si to k hostujícími brankáři.

Esteban Alvarado si ho včas všimne, k útoku dojde takřka vzájemně. Kostarický gólman měl jednoznačnou převahu, dobře mířenými kopy posílá výtržníka k zemi. Kdyby ho nezadrželi spoluhráči, chuligán by možná dopadl hodně zle.

Alvarado dostal červenou kartu, což ho rozběsnilo snad ještě víc, stejně jako jeho spoluhráče. Trenér Gertjan Verbeek mužstvo odvelel do kabin s tím, že se na Ajaxu necítí bezpečně. Utkání bylo předčasně ukončeno, asociace nařídila opakování duelu před zavřenými dveřmi a Alvaradovi červenou kartu zrušila s tím, že se jen bránil.

Eran Zaháví: Maccabi Tel Aviv, listopad 2014

Třaskavé derby o Tel Aviv, Hapoel versus Maccabi. Místní hvězda Eran Zaháví z Maccabi chtěl rozehrát přímý kop z levé strany pokutového území. Jeden z fandů Hapoelu přelezl bariéru, začal na fotbalistu pokřikovat a míč mu ukopl. Následně došlo ke konfliktu, který přerostl v potyčku s kopanci.

Zahávímu fanoušci Hapoelu neodpustili, že když se po dvou letech v Palermu vracel do Izraele, zvolil angažmá v konkurenčním Maccabi. Zaháví byl vyloučen, emoce tryskaly na maximum, o chvíli později po hromadné strkanici sudí duel předčasně ukončil.

„Skandál, nechutné. Nikdy jsem nic takové nezažil,“ komentoval to Jossi Benajun, první globální izraelská fotbalová hvězda, která nejlepší roky prožila v Liverpoolu.

Anton Kanibolotskij: Šachtar Doněck, listopad 2015

Podobných incidentů fotbal zažil mnoho. Zhrzený fanoušek vtrhne na hřiště a provokuje brankáře soupeře.

Stalo se i v ukrajinské lize mezi Olexandrií a Šachtarem Doněck. Když v závěru domácí snížili na 2:3, jeden z místních diváků přišel k hostujícími brankáři a provokoval ho tak, až se mu rukou dotkl obličeje. Anton Kanibolotskij ho vzal pod krkem, hrubě ho odstrčil, až výtržníkovi spadla čepice. Gólman dostal žlutou kartu.

Arda Turan: Turecko/Barcelona, červen 2017

Nestalo se to na hřišti, ale při cestě ze zápasu. A nebyl v tom fanoušek, ale novinář. Kapitán turecké reprezentace Arda Turan překvapivě ukončil kariéru v národním týmu, protože v letadle fyzicky napadl novináře.

Po remíze v přípravě v Makedonii záložník Barcelony nejprve Bilalu Mesemu sprostě nadával, pak novináře deníku Milliyet chytil pod krkem. Rozzuřily ho Meseho články o tom, jak turečtí fotbalisté pod jeho vedením během loňského neúspěšného mistrovství Evropy údajně stávkovali za vyšší odměny od svazu za účast na francouzském turnaji.

„Nelituju, co jsem udělal,“ řekl Turan.

Patrice Evra: Olympique Marseille, listopad 2017

Ten příběh znáte, je sotva pár hodin starý. Před utkáním Evropské ligy v Guimaraesi se fanoušci Marseille dostali blízko rozcvičujících se hráčů, kterým vyčítali špatné výsledky. Vzduchem létaly ostré nadávky, pak vylétla noha slavného náhradníka Patrice Evry, který trefil jednoho z fandů do hlavy.

Šestatřicetiletý obránce, který vyhrál bezpočet titulů, pětkrát hrál finále Ligy mistrů, dostal jako první hráč v historii evropských pohárů červenou kartu ještě před zápasem. Incidentem se začala zabývat UEFA a následný trest mu může urychlit konec kariéry.

Pronájem nebytových prostor 72 m2, Třinec
Pronájem nebytových prostor 72 m2, Třinec

Poštovní, Třinec - Staré Město, okres Frýdek-Místek
15 000 Kč/měsíc