130 let

Haalandova reakce po neproměněné šanci hovořila za vše. | foto: Reuters

VIDEO: I mistr Haaland se někdy utne. Norský kanonýr ukázal, že není na góly naprogramovaným robotem

Sport
  •   10:47
Praha - Je tenhle dvacetiletý fotbalista vůbec člověkem? Tuto otázku si fanoušci po celém světě kladou už poměrně dlouho. Erling Haaland i v této sezoně střílí góly jako na běžícím páse. V osmi bundesligových zápasech se trefil desetkrát, zároveň se šesti přesnými zásahy vede střeleckou tabulku Ligy mistrů. Důkaz o Norově pozemském původu přineslo až sobotní utkání Dortmundu proti Kolínu nad Rýnem (1:2).

Favorizovaná Borussia do něj šla v pozici jasného favorita. Její soupeř za sebou táhl sérii osmnácti zápasů bez ligového vítězství, tříbodový zisk naposledy zaznamenal na začátku března. Žluto-černí navíc ovládli poslední čtyři vzájemná střetnutí, o jejich převaze hovoří i skóre 16:4.

Haalandova reakce po neproměněné šanci hovořila za vše.
Kolín nad Rýnem zaskočil favorizovaný Dortmund.

Papírové předpoklady se ale tentokrát nepotvrdily. Tuniský reprezentant Iljás Schirí poslal Kolín v deváté minutě do vedení a po hodině hry náskok svého týmu dokonce zdvojnásobil. Hráči BVB odpověděli zásluhou Thorgana Hazarda, jehož starší a slavnější bratr Eden hájí barvy Realu Madrid.

Závěr se dle očekávání nesl v duchu dortmundského tlaku, vše vyústilo v páté minutě nastaveného času. Přízemní pas šestnáctiletého (ano, čtete správně) Youssoufy Moukoka vrátil do malého vápna kapitán Marco Reus.

Naprosto osamocenému Haalandovi stačilo usměrnit balon do téměř prázdné branky, talentovaný útočník ale předvedl nečekaný zkrat a zamířil těsně vedle tyče. Borussia i díky jeho minele nezvládla už třetí z devíti zápasů nového ročníku Bundesligy, na vedoucí Bayern Mnichov ztrácí v tabulce čtyři body.

Návrat velikána? Ibrahimovic chce zpátky do reprezentace, o návratu jedná s trenérem

Norského reprezentanta musí neproměnění tisíciprocentní šance mrzet. O jeho obrovských kvalitách a předpokladech ovšem nemůže být pochyb. Kupříkladu v úterý vstřelil rodák z Leedsu svůj patnáctý gól v Lize mistrů. Fascinující je, že na tuto metu dosáhl za pouhopouhých dvanáct utkání, čímž přepsal historické tabulky. 

Haalandova reakce? Žádné uspkojení, ve druhém poločase duelu s Bruggami (3:0) se trefil znovu. A spoustu dalších branek určitě přidá. Nezapomínejme, že v červenci oslavil teprve dvacáté narozeniny. Celou kariéru má ještě před sebou. 

Autor: Vojtěch Tůma