Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

VIDEO Krutý trest: mladý gólman KLDR nemůže rok chytat. Důvod? Dostal gól od brankáře

Sport

  16:24
KUALA LUMPUR - Fotbalový gólman mládežnické reprezentace KLDR, jehož překonal jeho brankářský kolega z Uzbekistánu, dostal roční distanc a přijde tak o mistrovství světa hráčů do 17 let. Asijská konfederace AFC potrestala hráče a trenéra za znevážení jména fotbalu.

Čang Pek-ho marně nahání míč kutálející se do branky. foto: repro youtube

Kuriózní gól, který padl v září na asijském šampionátu hráčů do 16 let, se stal internetovým hitem, na serveru YouTube má více než 4,5 milionu zhlédnutí. Míč po výkopu uzbeckého gólmana přeletěl vyběhnutého brankáře KLDR, jenž se po něm dvakrát marně pokusil skočit, a dokutálel se do branky.

Uzbekistán se touto brankou dostal do vedení 1:0 a utkání vyhrál 3:1. Ve čtvrtfinále však jako vítěz skupiny narazil na pozdějšího šampiona Irák, zatímco Severní Korea šla z druhého místa na hůře žebříčkově postavený Omán, který vyřadila po penaltovém rozstřelu. Díky semifinálové účasti postoupili fotbalisté KLDR na rozdíl od Uzbekistánu na mistrovství světa, které se bude hrát za rok v říjnu v Indii.

Na šampionátu se ale kvůli suspendaci nepředstaví gólman Čang Pek-ho ani trenér týmu Jong Čong-so. Asijská konfederace navíc rozdala pokuty - brankář musí zaplatit 1000 dolarů, trenér 5000 a národní severokorejská federace 20 tisíc.

Autoři: ,