130 let

Lucembursko - Slovensko. | foto: ČTK

VIDEO: Lucembursko a mlha. Slováci jsou pro smích stejně jako Češi

Sport
  •   10:55
PRAHA - Dělají vše pro to, aby byli lepší a v posledních dvou letech se to slovenským fotbalistům daří. Čechy v kvalifikaci o MS 2010 porazili a na úkor Rosického a spol. postoupili na šampionát do Jihoafrické republiky. Jenže nyní se srovnání obou bývalých federálních zemí nabízí - Weissova parta v mlze padla na půdě slaboučkého Luxemburska 1:2.

První dva zápasy kvalifikace o EURO 2012 zvládli "weissovci" báječně - dvě výhry, včetně té na půdě silného Ruska 1:0 a šest bodů ve skupině. Slováci se nesli na vlně nadšení, fanoušci i média už pomalu viděli tým na ME. "Ještě nás čeká dlouhá cesta," krotil tehdy euforii kouč Vladimír Weiss.

Jak prorocká slova. Slováci totiž hned vzápětí padli v Arménii, remizovali se Severními Iry a nestačili na Bosnu a Hercegovinu. U našich východních sousedů zažívali pořádnou kocovinu. Ta ale přes přelom roku nevyprchala, v první přípravě před pokračováním kvalifikace vyjeli Slováci na půdu slaboučkého Luxemburska.

Ve středu pozdě v noci z malého knížectví přišla šokující zpráva: domácí vyhráli 2:1. "Nedělejme z výsledku tragédii," tlumí překvapení národa Weiss. "Zápas se hrál v podmínkách, jakých se hrál. Vždyť já ty góly ani neviděl," připomněl hustou mlhu nad hřištěm během zápasu.

LUCEMBURSKO 1-0 ČESKO:

To ale výkon jeho hvězd v čele s Hamšíkem neomlouvá. Podmínky byly pro oba týmy stejné. A právě zde se nabízí přirovnání k blamáži české reprezentace ze 7. června 1995. Tehdy v kvalifikaci o ME 1996 prohráli Češi na půdě momentálně 133. týmu světa 0:1. Nedvěd a spol. i přes ostudu ale následně na kontinentální šampionát postoupili a vybojovali historické stříbro.

A stejně se utěšují nyní i naši východní sousedé - v posledních dvou letech vždy úvodní zápas roku prohráli a nakonec mohli slavit postup na MS a na něm postup do osmifinále. "Nesmíme se vymlouvat. Soupeř je o několik tříd níže. Příště musíme hrát lépe a zodpovědněji," burcoval stoper Ján Ďurica. Jestli padnou jeho slova na úrodnou půdu se ukáže za měsíc a půl v Andoře.

Autor: Antonín Vavrda