130 let

Euro 2020, Slovensko - Španělsko: šílený kiks Dúbravky. | foto: ČTK/AP

VIDEO: Nejdřív chytil penaltu, pak předvedl šílený kiks. Tohle si budu dlouho vyčítat, smutní Dúbravka

Sport
  •   13:59
PRAHA - Horší pocit snad fotbalový brankář ani zažít nemůže. Velký turnaj, veledůležitý zápas a ohromná chyba. Taková, která se možná stane jednou za kariéru. Slovenský gólman Martin Dúbravka si musel vytrpět debakl 0:5 od Španělů, o první zásah se navíc omylem postaral sám.

Slováci měli skupinovou fázi Eura rozehranou velice nadějně. Pro postup do osmifinále jim stačilo uhrát jakýkoliv bodový zisk proti Španělsku, za určitých okolností dokonce i prohrát. Jen nesměl přijít debakl.

Start měli mizerný, naštěstí pro ně měli Dúbravku, který první klíčový moment zvládl bravurně. Vystihl směr polovysoké střely Álvara Moraty z penaltového puntíku a pokutový kop zneškodnil.

Euro 2020, Slovensko - Španělsko: Kiks Dúbravky.
Euro 2020, Slovensko - Španělsko: šílený kiks Dúbravky.

Rázem byl hrdinou, jenže tenhle status mu vydržel zhruba jen čtvrthodinku. Ve třicáté minutě vypálil z dálky Pablo Sarabia, trefil břevno, od něj se míč odrazil vysoko do vzduchu a blížila se nečekaná pohroma.

Dúbravka si totiž ve výskoku padající míč vrazil rukou do vlastní branky. Okamžitě si uvědomil, jakou minelu předvedl. Po takovém momentu je úctyhodné, že utkání vůbec dokázal dochytat.

„Byla to chyba, kterou si budu vyčítat hodně dlouho,“ litoval nevídaného zkratu slovenský gólman.

Těžko říct, jestli roli sehrálo i nepříjemné sevillské slunce, které Dúbravkovi zasvítilo do očí. Tak jako tak měl obrovskou smůlu, že si ojedinělý výpadek připsal v takové chvíli.

Za klíčovou událost ale bývalý brankář pražské Sparty či Liberce považuje až druhý obdržený gól, ten přišel ve třetí nastavené minutě první půle. Stoper Aymeric Laporte hlavičkoval nechytatelně do protipohybu.

Euro 2020, Slovensko - Španělsko: Dúbravka chytá penaltu Moraty.
Euro 2020, Slovensko - Španělsko: Dúbravka chytá penaltu Moraty.

Euro 2020, Slovensko - Španělsko: Dúbravka chytá penaltu Moraty.

„Tím jsme si to hodně ztížili. Od té chvíle už Španělé kontrolovali hru o hodně jednodušeji,“ líčil smutný hrdina.

Nebyl ale jediným, kdo v utkání prožil podobně nešťastný moment. Vlastní gól si později vsítil i jeho parťák Juraj Kucka, který do branky nechtěně doklepl zakončení střídajícího Paua Torrese.

Ostatně probíhající Euro je celkově na „vlastence“ bohaté. V dosavadním průběhu turnaje už jich padlo sedm, což je rekordní počin. Pro porovnání: sedm vlastních branek nabídlo předchozích pět evropských šampionátů v součtu dohromady...

Autoři: