Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Nizozemsko - Dánsko 2:0, Seveřané se porazili sami vlastním gólem

Sport

  13:15aktualizováno  15:33
JOHANNESBURG/PRAHA - Fotbalisté Nizozemska vstoupili vítězně do světového šampionátu, když v úvodním zápase skupiny E porazili neškodné Dánsko 2:0. Seveřané ale soupeři výhru notně usnadnili - první gól si dali sami, druhý inkasovali v závěru po brejku do otevřené obrany.

Nizozemsko - Dánsko (druhý nizozemský gól). foto: Reuters

"Oranjes" sice již devatenáct zápasů v řadě nepoznali hořkost porážky, úvodní zápasy světových šampionátů ale rozhodně nevyhrávají s lehkostí sobě vlastní (z posledních čtyř účastí dvě výhry a dvě remízy). Navíc do duelu s Dánskem nastoupili Holanďané bez své největší perly - Arjena Robbena. Naopak na druhé straně se v sestavě objevil kanonýr Arsenalu Nicklas Bendtner.

Nizozemsko - Dánsko.

A byl to právě vytáhlý dánský útočník, který byl nejvýraznější postavou prvního - jinak velmi nudného - poločasu. Na hrotu ofenzivy "Vikingů" dokázal držet míč a přesnými přihrávkami zásobovat své spoluhráče - Rommedahl ani Kahlenberg ale Stekelenburga v nizozemské brance nepřekonali.

Nepovedlo se to ani Bendtnerovi v největší šanci první půle, když z pěti metrů hlavičkoval ve 27. minutě vedle pravé tyče. A jelikož Nizozemci se v prvním poločase pouze zastřelovali, odešly oba týmy do kabin za hlasitého bzučení za stavu 0:0.

Nizozemsko - Dánsko (nizozemská radost).

Do toho druhé nejspíše vstoupili dánští obránci špatnou nohou. Jinak si totiž lze jen těžko vysvětlil situaci hned ze 46. minuty zápasu. Kuijtův centr z levé strany totiž nikým neatakován Simon Poulsen odhlavičkuje jen do zad parťáka Aggera, od kterým zamíří míč do dánské sítě - 1:0. Ani sami Nizozemci chvíli nevěří tomu, že vedou.

PRVNÍ BRANKA V SÍTI DÁNSKA:

Holanďanům od toho okamžiku narostlo sebevědomí a konečně to byli ti lehkonozí tanečníci a následovníci slavného Johana Cruijffa, který na dění na hřišti dohlížel přísným pohledem z čestné lóže. V 56. minutě se dostal do velké šance Van Persie, Sörensen mu ji tygřím skokem pod nohy zmařil.

Nizozemsko - Dánsko (Sörensen v akci).

O tři minuty později Van Persie nacentroval do vápna a Van der Vaart se pokusil patičkou překvapit dánského gólmana, ten ale míč efektně i efektivně lapil. Nizozemci se bavili fotbalem a bezmocné Dány vůbec nepouštěli ani do náznaku jakéhokoliv tlaku. V 72. minutě nebezpečně pálil Van Bommel, z tohoto mráčku ještě nezapršelo.

Podruhé musel zkušený Sörensen lovit míč ze sítě v 85. minutě: náhradník Elia na deseti metrech pláchnul o polovinu této vzdálenosti Jacobsenovi a vypálil podél dánského gólmana. Ten střelu srazil jen na tyč, se kterou se potkal i další obránce Dánů a pro Kuijta nebylo těžké uklidit míč do sítě - 2:0.

VIDEO DRUHÉHO GÓLU V SÍTÍ DÁNSKA:

Posledních pět minut se dohrávalo již jen z povinnosti. Nizozemci tak vstoupili pravou nohou do jihoafrického šampionátu, přestože jim chyběl zranění Arjen Robben. Dánové si naopak třiatřicetileté čekání na výhru nad "tulipány" o nějaký ten rok ještě natáhnou.

MS ve fotbale - základní skupina E

Nizozemsko - Dánsko 2:0 (0:0)
Branky: 46. vlastní Agger, 85. Kuijt. Rozhodčí: Lannoy - Dansault, Ugo (všichni Fr.). ŽK: De Jong, Van Persie - Kjaer. Diváci: 83.065.

Nizozemsko: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong (88. De Zeeuw) - Kuijt, Sneijder, Van der Vaart (67. Elia) - Van Persie (77. Afellay). Trenér: Van Marwijk.

Dánsko: Sörensen - Jakobsen, Kjaer, Agger, S. Poulsen - Ch. Poulsen, Jörgensen - Rommedahl, Kahlenberg (73. Eriksen), Enevoldsen (56. Grönkjaer) - Bendtner (62. Beckmann). Trenér: Olsen.

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč