Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Oheň v ulicích Neapole i oživení Maradonova tanečku. Přijdou fotbalisté o číslo 10 na dresech?

Památku Diega Maradony uctili také fanoušci Neapole. foto: Twitter B/R Football.

Praha - Smrt Diega Maradony, který ve středu v pouhých 60 letech zemřel na infarkt, zasáhla celý svět. Fotbalovou modlu si nepřipomínají jen v Argentině, ale i v Neapoli, kde strávil podstatnou část své kariéry. Ulice italského města rozsvítily ohňostroje, dle slov starosty bude stadion po jedné z největších osobností sportovního světa v blízké době pojmenován.
  11:42

„Neapol se semkla kolem fotbalisty, jenž vstoupil do dějin našeho města a vynesl nás do fotbalového nebe i v době, kdy se to zdálo nemožné,“ uvedl starosta Luigi de Magistris, který v roce 2017 udělil Maradonovi čestné občanství.

„Pro náš klub i celé město je to zničující rána. Cítíme se jako boxer po knockautu, jsme v šoku. Navždy v našich srdcích, Diego,“ rozloučila se s Maradonou Neapol. Božský Diego zde působil mezi lety 1984 a 1991, s týmem oslavil zisk dvou ligových titulů a za 259 utkání nastřílel 115 branek.

Památku Diega Maradony uctili také fanoušci Neapole.
Památku Diega Maradony uctili také fanoušci Neapole.

Jak velkou osobností Argentinec pro obyvatele tohoto města byl, ukázal středeční večer. Fanoušci vyrazili do ulic, zapálili svíčky a odpálili ohňostroje. Podobizny „Zlatého chlapce“ byly k vidění na většině budov, nocí znělo skandování jeho jména.

Fotbalový bůh i ďábel. Chudý Diego, který se proměnil v bohatého Maradonu, co ničil vše a všechny

Velké uznání staršímu krajanovi prokázal také obránce Ajaxu Amsterdam Nicolás Tagliafico. Během rozcvičky před zápasem základní skupiny Ligy mistrů proti Midtjyllandu napodobil Maradonovy legendární pohyby z roku 1989. 

Na Olympijském stadionu v Berlíně, kde se konalo semifinále Poháru UEFA mezi Neapolí a Bayernem Mnichov, tehdy hrála píseň Live is Life od rakouské skupiny Opus. Argentinec tehdy s úsměvem na tváří bavil diváky a pohyboval se do rytmu hudby. Jeho „taneček“ se vryl do paměti fanoušků a Tagliafico jej ve středu opět oživil.

K Maradonově úmrtí se vyjádřila řada osobností, a to nejen ze sportovního prostředí. S netradičním návrhem na uctění památky legendárního fotbalisty přišel André Villas Boas, v současnosti trenér Olympique Marseille.

„Chtěl bych, aby FIFA vyřadila ze všech soutěží číslo 10. Jeho odchod je neuvěřitelnou ztrátou pro celý fotbal. Tohle by byla největší pocta, jakou bychom pro něj mohli udělat,“ myslí si třiačtyřicetiletý Portugalec.

Argentinská fotbalová legenda Diego Maradona na fotografii z roku 1985

Pokud by tento nápad prošel, o své milované číslo by mohl přijít třeba Lionel Messi. „Velmi smutný den pro všechny Argentince a pro fotbal. Opouští nás, ale ne tak úplně, protože Diego je věčný. Vzpomínám na všechny krásné chvíle a rád bych vyjádřil soustrast celé jeho rodině a všem přátelům,“ napsal kapitán Barcelony na Instagram.

Jedním z Maradonových nejvíce ikonických momentů byla tzv. Boží ruka ve čtvrtfinále mistrovství světa v roce 1986. Tehdejší brankář poražené Anglie Peter Shilton na ni nemůže zapomenout dodnes. 

„Bylo jasně proti pravidlům. Podvod.  Věděl, co udělal. Byl to velikán, ale bohužel nebyl fér. Většina anglického týmu z Mexika to dodnes cítí stejně. Fotbalisté dělají na hřišti věci, které by možná dělat neměli. Stává se to v zápalu boje. Ale kdyby to byl kdokoli z našeho týmu, myslím, že by to později přiznal,“ mrzí i po letech Shiltona. 

Autoři: ,