Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Divná červená pro Součka. Trapné a ubohé, shodují se osobnosti v Anglii, nechápe ani ‚faulovaný‘

Sport

  22:00
Londýn - Nečekaná, tak trošku bizarní situace. Kdo by to byl řekl, že Tomáš Souček po útočné standardce zamíří do sprch. Nejspíše nikdo, jen Mike Dean. Anglický sudí totiž po konzultaci s asistentem u videa ukázal české hvězdě West Hamu v nastavení souboje s Fulhamem (0:0) červenou kartu. A kdekdo se ptá: „Ale, pane bože, za co?“

Tomáš Souček vidí od Mike Deana červenou kartu. foto: Reprofoto

Běžela čtvrtá minuta nastaveného času utkání Premier League hraném na Craven Cottage. Už tak liduprázdný londýnský stánek na chvilku absolutně ztichl. Proč? Hlavní rozhodčí duelu mezi Fulhamem a West Hamem Mike Dean totiž odběhl k monitoru VAR.

Tomáš Souček dostal za loket ve tváři soupeře červenou kartu.
Tomáš Souček v souboji s Kenny Tetem.

O co šlo? Anglický sudí po konzultaci s asistentem u videa, jímž byl pro tento duel Lee Mason, řešil červenou kartu pro českého středopolaře Hammers Tomáše Součka. Ten při útočné standardní situaci, kterou zahrával Jesse Lingard, ve snaze uvolnit se, zasáhl soupeře nešťastně loktem do obličeje. 

Aleksandar Mitrovič se ihned chytl za hlavu a svalil na zem.

Podivná situace, ve vrcholovém fotbale často vídaná. Obránce nechce dopustit, aby mu soupeř při náběhu do šestnáctky utekl, a tak stojí v jeho bezprostřední blízkosti. Nejvyšší prioritou pro útočícího hráče je naopak dosáhnout branky, která pro jeho tým znamená zisk vytoužených tří bodů. 

Proto se, jako v případě Tomáše Součka, snaží dotěrného soka zbavit a udělat si dostatečný prostor. Načež vzniká nespočet situací, při nichž se oba hráči mohou srazit.

Na trávníku londýnského Fulhamu to proběhlo podobně. Tomáš Souček se ve snaze obskočit protihráče dopustil jednoznačně faulu, protože zodpovídá za své tělo. Loktem zasáhl srbského fotbalistu do obličeje, ovšem nikterak zvlášť agresivně. Zkrátka omylem.

Kdo by to byl řekl, že takovou situaci VAR nevyřeší během pár vteřin. Nešťastná náhoda, prostě soubojová situace. Jenže Mason upozornil hlavního rozhodčího, aby celou situaci přezkoumal u monitoru. Mike Dean se tak odebral mezi střídačky, aby si vše prohlédl znovu, pěkně zblízka.

„Mluvil jsem po zápase s Aleksandarem Mitrovičem a on mi řekl, že byl náš duel fér, za to mu děkuji. Naneštěstí byl rozhodčí jiného názoru. Kdokoliv, kdo mě zná, ví, že bych nikdy nikomu neublížil. Omlouvám se za tento moment v jinak skvělé sezoně. Opravdu hezké gesto fair play od Aleksandara,“ řekla po duelu ostatně i česká osmadvacítka v dresu WHU.

Jenže, i on musel koukat, jak Dean pozorně sleduje monitor. Jednou, dvakrát, třikrát… Snad padesátkrát za sebou, v reálné i zpomalené rychlosti. Až po téměř dvou minutách se definitivně rozhodl. Červená karta! 

„Skutečnost, že si to Mike Dean prohlédl a stále si myslí, že je to červená karta, mě děsí,“ řekl v pozápasovém studiu anglické televizní stanice Sky Sports bývalý anglický fotbalista Jamie Redknapp.

Slova chvály pro anglické sudí nenašel ani bývalý reprezentant Albionu Gary Lineker: „Nemohu najít nikoho, kdo by si myslel, že je to červená karta. Jak to mohou Lee Mason a Mike Dean vidět jako červenou? Tomáš Souček to může zvrátit (aby byl on tím, kdo změní vnímání na VAR).“

Jasný názor na bizarní situaci z 23. kola Premier League má i slavný obránce Liverpoolu z let minulých Jamie Carragher. „Tahle červená karta pro Součka musí být zrušena co nejdříve!“ Po zápase se k incidentu z nastaveného času vyjádřil také trenér West Hamu David Moyes. „Je mi trapně za kohokoliv, kdo sedí u VARu, pokud nevidí, že to bylo náhodné... Nevím, co k tomu říct.“

Uvidíme, jak se k podivuhodnému vyloučení postaví zpětně disciplinární komise. Souček by každopádně za přímou červenou kartu mohl stát více než dva zápasy, což by znamenalo, že po remíze s Fulhamem 0:0 bude „Kladivářům“, kteří jsou aktuálně na páté pozici a bojují o evropské poháry, chybět například proti Manchesteru United, Manchesteru City či Tottenhamu.

Mimochodem, dnešním bodem West Ham po 23 odehraných zápasech vyrovnal bodový zisk z celé (38 kol) loňské sezony. Že je pro tuto statistiku český reprezentant a nejlepší klubový střelec jedním z klíčových faktorů, není třeba dodávat. 

Že by i to hrálo v mysli Deana, když se u televizoru rozhodoval, zda ukáže červený kartonek?

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...