Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Ruka, která pomohla Francii a další kontroverzní góly

Sport

  19:59aktualizováno  21:10
PRAHA - Pokud fotbalisté Francie vyhrají mistrovství světa, v Irsku jim za to určitě tleskat nebudou. Ostrovní tým po středeční odvetě baráže cítí oprávněnou křivdu, která se mu stala během prodloužení utkání v Paříži.

Rozezlená lavička Irska. foto: ČTK

 Na velkou fotbalovou křivdu si stěžuje Irsko. I politické špičky požadují opakování odvety baráže o postup na mistrovství světa s Francií. Premiér Brian Cowen během včera zahájeného summitu v Bruselu chtěl situaci probrat přímo s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Proč tolik emocí? O vyřazení Irů rozhodl v Paříži gól, kterému v prodloužení předcházelo evidentní hraní rukou. Útočník Thierry Henry se míče dotkl zakázaným způsobem hned dvakrát. Nevypadalo to, že se proti pravidlům provinil neúmyslně. "Málem balon chytil a skoro ho donesl do branky," rozčiloval se irský útočník Robbie Keane. Následovala přihrávka na zakončujícího Gallase a vyrovnání na 1:1. To byl výsledek, který Francii po vítězství 1:0 z Dublinu k postupu stačil.

Henry se po konci utkání přiznal k tomu, co viděly miliony fanoušků na obrazovce. "Byla to ruka, ale nejsem rozhodčí. Já to zahrál a on to dovolil," nenechal na sebe svalovat vinu. Oživil tím vzpomínky na Diega Maradonu skórujícího horní končetinou ve čtvrtfinále mistrovství světa 1986 proti Anglii. Argentinská legenda později prohlásila, že svoji nejvíc kontroverzní trefu dosáhla boží rukou (anglicky Hand of God). Henry se nyní nevyhnul pohrdavému srovnání. List Irish Star označil kontakt francouzského útočníka s míčem za žabí ruku (anglicky Hand of Frog).

Terčem se staly i jiné francouzské symboly. "Prodej croissantů v Irsku prudce poklesne," napsal jeden z přispěvovatelů na Facebooku. Ze zákulisních tahů osočují irští fanoušci francouzského předsedu UEFA Michela Platiniho.

Z různých stran sílil během dne tlak, aby se zápas hrál kvůli porušení základních principů fair-play znovu. Večer adresovala Irská fotbalová asociace oficiální stížnost FIFA, její snahu podpořily i vládní představitelé. "Pokud by výsledek zůstal ve stejné podobě, znamenalo by to, že se vyplatí podvádět," uvedl ministr spravedlnosti Dermot Ahern. Má irský požadavek šanci? "Vím, že je to nemožné. Když rozhodčí zapíská, tak to pro mě končí," vyjádřil se skepticky italský kouč Irska Giovanni Trapattoni.

Hrozí jim nálepka podvodníků
V roce 2005 se sice kvalifikační zápas mezi Uzbekistánem a Bahrajnem kvůli chybám sudího hrál ještě jednou, nyní ale FIFA není ústupkům nakloněná. Podle jejího mluvčího jsou rozhodnutí sudího včetně uznání gólů konečná a dodatečně je nelze měnit.

Ve Francii jsou přes radost z postupu na šampionát znát rozpaky ze způsobu, jakým na něj mistři světa z roku 1998 dosáhli. Nepopulární trenér reprezentace Raymond Domenech odmítl sporný moment komentovat. Podle ministryně sportu Roselyne Bachelotové by však měl vyjádřit otevřeně lítost. "Jinak hrozí, že Francie dostane nálepku týmu podvodníků."

Další kontrovezní fotbalové góly

 Maradonova "Boží ruka"

Ve čtvrtfinále MS v Mexiku 1986 proti Anglii (2:1) se míč snášel před brankáře Shiltona, Argentinec Diego Maradona ale ve výskoku rukou usměrnil míč do sítě a rozhodčí gól uznal. "Byla to trošku Maradonova hlava a trošku boží ruka," tvrdil dlouho Maradona, který se k ruce přiznal až v roce 2002.

Hurstův "gól století"

Londýnské finále MS v roce 1966 Anglie–Německo se za stavu 2:2 prodlužovalo a v 98. minutě domácí Geoff Hurst napálil míč tak, že se od břevna odrazil dolů. Za čáru? Na ni? To nikdo nevěděl, od země se balon odrazil ven. Nevěděl ani švýcarský sudí Dienst, ale asistent Bachramov ze SSSR ukázal na střed. Anglie pak vyhrála 4:2 a měla vysněný titul.

Dva míče na hřišti

Jediný gól nedávného zápasu Premier League Sunderland – Liverpool padl po kuriózní situaci. Střela domácího Benta by skončila v náruči brankáře Reiny, kdyby se ale míč neodrazil od reklamního balonu paradoxně se znakem Liverpoolu, který přiletěl ztribuny. Rozhodčí gól v rozporu s pravidly uznali.

Ellis nepískl faul, ale gól

Čechoslováci prohráli na MS 1958 ve Švédsku ve skupině s Irskem 0:1, pak vedli nad obhájci titulu z NSR 2:0. Schäffer snížil, když ve vzduchu tvrdě zezadu atakoval brankáře Dolejšího. Ten dopadl s míčem před brankovou čáru, ale sudí Ellis z Anglie uznal gól. Zápas skončil 2:2, výhra nad Argentinou 6:1 stačila jen na rozhodující duel opět s Irskem (1:2).

Bylo to rameno, tvrdil Besta

"Zavřel jsem oči a míč se mi od ramene odrazil do sítě," popisoval před čtyřmi lety Aleš Besta svůj gól, kterým jeho Brno porazilo Most 1:0. Potíž byla v tom, že Besta prokazatelně plácl do míče rukou, a poprvé to přiznal až o jedenáct dní později u disciplinární komise. Za zapírání dostal pokutu 25 tisíc.

Chihuri gól rukou nepřiznal

Ruku, kterou před devíti lety vstřelil na Žižkově vítězný gól v ligovém utkání s Teplicemi, viděl každý, přesto domácí záložník Kennedy Chihuri tehdy po kontroverzním vítězství 2:1 tvrdil: "Ne, dával jsem gól hlavou." Zimbabwský fotbalista hru rukou nepřiznal ani udisciplinární komise, která mu pak vyměřila pokutu 30 tisíc korun.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!