Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Šance Realu v LM pohřbil bosenský talent Pjanič

Sport

  13:21
MADRID - Edin Džeko se svými kanonýrskými kousky ve službách Wolfsburgu v Evropě proslavil už dost, ale od středy vzývá bosenský fotbal svoji další modlu.

Miralem Pjanič zařídil postup Lyonu. foto: ČTK

Devatenáctiletý talent Miralem Pjanič totiž svým gólem pomohl Olympique Lyon k senzačnímu postupu z osmifinále Ligy mistrů přes hvězdný Real Madrid, pro kterého je vyřazení těžkým direktem.

Zatímco oslavovaní Cristiano Ronaldo a Kaká můžou zapomenout na to, že Real ve své první sezoně dotáhnou po osmi letech na evropský trůn, pro fotbalovou veřejnost takřka neznámý Pjanič si vychutnává největší moment své nadějně rozjeté kariéry. "To, co se stalo na konci, bylo něco neskutečného," rozplýval se Pjanič při vzpomínce na 75. minutu, v níž zmrazil celý Madrid. Naběhl si do pokutového území a zblízka tvrdou ranou vyrovnal na 1:1.

Video ze zápasu

1. poločas

2. poločas

Tento výsledek měl pro Lyon postupový punc. Real totiž před třemi týdny ve Francii prohrál a Liga mistrů nabídla velkou senzaci na úkor jednoho z hlavních favoritů. "Jsem samozřejmě šťastný za sebe i celý tým, povedla se nám úžasná věc. A teď věřím, že se nám podaří projít do další fáze.

Dosáhnout na semifinále Ligy mistrů by byla obrovská věc. I když to bude moc těžké," uvedl Pjanič.

V Lyonu hraje druhým rokem, v mladém věku se už zařadil mezi hlavní tahouny. A nechává zapomenout na slavného brazilského záložníka Juninha, jehož má být nástupcem. Středečním počinem na stadionu Santiaga Bernabeua ukázal své možnosti.

Vedle gólu výborně rozehrával standardní situace a v druhém poločase se hodně přičinil o herní vzestup Lyonu, který byl v první půli pod velkým tlakem a od 6. minuty prohrával po Ronaldově trefě. "První poločas pro nás byl hodně těžký. Real má skvělý tým a dostával se do spousty šancí. Ale pak jsme se zlepšili i my," řekl Pjanič, jehož zajímavý životní osud nyní přitahuje velkou pozornost.

V devadesátých letech s rodinou kvůli občanské válce v Bosně emigroval do Lucemburska, za jehož reprezentaci do 17 let Pjanič dokonce i hrál. Ve čtrnácti letech zamířil do Met a o pět let později dostal nabídku reprezentovat Francii. Jeho jasnou volbou však byl bosenský národní tým, s nímž loni na podzim neuspěl v baráži o postup na mistrovství světa.

Středeční večer mu však toto zklamání částečně vynahradil. Kouč Lyonu Claude Puel si pochvaloval, jak mu vyšla dvě poločasová střídání, byť obě byla vynucená zraněními. Klíčovým okamžikem podle něj bylo to, že Pjanič se ze středu zálohy posunul blíž k hrotu, kde pomáhal Lisandru Lopezovi. "Dalo nám to víc šťávy. A třešničkou byl jeho gól," radoval se Puel.

Lyon prožívá velké obrození. Loni po osmi letech nevyhrál francouzskou ligu, v prosinci ztrácel na šampiony z Bordeaux už třináct bodů a další sezona se zdála být ztracena. Nyní je všechno jinak: tým se výsledkově zvedl, v novém roce ztratil jen čtyři body z 24 možných a od prvního místa jej dělí už jen dva body.

Lyonští vědí, kde se sezona otočila k lepšímu - na lednovém tréninkovém kempu v Tunisku. "Spoustu věcí jsme si tam vyříkali. A od té doby šlapeme," pochvaloval si obránce Cris.

Domácí naopak strnuli v šoku. Masivní letní nákupy za čtvrt miliardy eur měly zaručit Realu úspěch na evropské scéně a hon na desátý triumf v Lize mistrů v historii. Jenže místo toho Bílý balet už pošesté za sebou uvízl v osmifinále. "Tohle vyřazení možná bolí ze všech nejvíc, zvlášť mě. Ale nehráli jsme jako tým, spíš jako parta individualit," podotkl kapitán Guti, klubová ikona Realu.

"První zodpovědnost beru na sebe. Ale musíme se z toho dostat a soustředit se na to, abychom alespoň vyhráli ligový titul. Skončit pošesté za sebou v osmifinále je ale pro všechny rána," posteskl si kouč Manuel Pellegrini, který Real vede první sezonu. "Rozhodlo to, že jsme nepřidali druhý gól, i když šancí jsme měli spoustu. Kdyby se to povedlo, Lyon by musel otevřít obranu a my měli všechno jednodušší," litoval Pellegrini. Vždy namlsaní fanoušci Realu však zuří. Real už vypadl z domácí pohárové soutěže, a pokud nezvládne ligu, sezona skončí fiaskem. "Je to bohužel to jediné, co nám zbývá," uvedl Guti.

Autoři: ,