Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Son se přihlásil o gól roku, Kane novým Zidanem. ‚Mourinhovi poníci‘ válcují Premier League

Harry Kane a Son Heung-min jsou v této sezoně k nezastavení. foto: ČTK

Praha - Když byl José Mourinho minulý týden dotázán, zda je Tottenham závodním koněm v boji o titul, odpověděl velice zajímavě: „Závodu se ani neúčastníme. Nejsme kůň, spíš takový poník.“ Jeho svěřenci se ale po jedenácti odehraných kolech drží na čele tabulky, dobrou formu potvrdili i v nedělním derby proti Arsenalu (2:0). V hlavní roli se opět představilo nejlepší duo této sezony Premier League – Son Heung-min a Harry Kane.
  11:47

Spurs vstoupili do zápasu s úhlavním rivalem v roli jasného favorita. Arsenal se topí v těžké krizi, na ligové vítězství čeká už od prvního listopadu a v tabulce se pohybuje jen tři příčky nad sestupovým pásmem.

Harry Kane a Son Heung-min jsou v této sezoně k nezastavení.
José Mourinho se raduje z vítězství nad Arsenalem.

V neděli se trápení pouze prohloubilo. Svěřenci Mikela Artety sice předčili soupeře v držení míče, počtu střel i rohových kopů, ale znovu doplatili na žalostnou koncovku. Podobný problém Tottenham rozhodně netrápí, jasný důkaz přinesla už třináctá minuta.

Jednalo se o opravdovou fotbalovou parádu. Son se po přihrávce od Kanea prosmýkl mezi nedůraznými obránci Arsenalu, kousek za pokutovým územím si přehodil balon na pravačku a nádhernou ranou pod horní tyč překonal brankáře Lena.

Krátce před přestávkou si oba produktivní borci vyměnili role. Korejec nahrával a kapitán anglické reprezentace nechytatelným projektilem rozjásal dva tisíce fanoušků Spurs, kteří se po několikaměsíční pauze opět podívali na stadion.

A mohli sledovat další galapředstavení korejsko-anglického dua, které je na nejlepší cestě k přepsání tabulek Premier League. Pozici nejproduktivnějšího tandemu v historii anglické ligy zatím drží Frank Lampard a Didier Drogba.  

Mourinho: Evropská liga mi nic nového nedala, řadu hráčů navíc ani nemotivuje

Bývalé hvězdy Chelsea si navzájem připravily šestatřicet branek. Son a Kane jsou na tom jen o pět gólů hůře, ale s rozebíráním obran soupeřů rozhodně nehodlají přestat. 

„Oba jsou fantastickými zakončovateli a hráči světových kvalit, ale zároveň skvěle pracují pro tým. Když nemáme balon, pomáhají svým spoluhráčům do defenzivy. Nemůžu si je vynachválit, skvělí kluci a ohromní profesionálové,“ rozplýval se po úspěšném derby Mourinho.

Tahouni Spurs si přitom v této sezoně vyměnili role. Více branek než Son, který se trefil desetkrát, nastřílel jen Dominic Calvert-Lewin z Evertonu (11). Obávaný kanonýr Kane je s deseti asistencemi nejlepším nahrávačem Premier League.

VIDEO: Rozruch v Anglii. Fanoušci Millwallu vypískali vlastní hráče za podporu hnutí Black Lives Matter

„Pracuje na větším prostoru, už není jen typickým útočníkem. Nemohu si pomoct, ale trochu v něm vidím Zinedina Zidana,“ vysekl anglickému reprezentantovi poklonu expert stanice Sky Sports a bývalý obránce Manchesteru United Gary Neville. 

Velký kredit si zaslouží také portugalský trenér, který ještě nikdy neprohrál domácí utkání s Arsenalem. Z Kohoutů se pod jeho taktovkou stává tým s vítěznou mentalitou. 

„Bod ze Stamford Bridge je dobrým výsledkem, ale v šatně není nikdo spokojený, což je pro mě skvělé zjištění,“ pochvaloval si minulý týden Mourinho po remíze s Chelsea.

Úspěchů má za sebou nespočet, s Tottenhamem může dosáhnout na další trofeje. Ostatní týmy, mějte se na pozoru! Poníka opravdu není radno podceňovat.