130 let

Kamerunské fotbalistky si stěžují na čínské rozhodčí. | foto: Reuters

VIDEO: Spravedlnost dostala na frak. Rozhodčí chtěl, aby vyhrála Anglie, vztekají se fotbalistky Kamerunu

Sport
  •   15:45
valenciennes - Neurvalé chování, hrubé fauly a ještě stížnosti. Kamerunské fotbalistky jsou po osmifinálovém vyřazení na mistrovství světa ve Francii jen pro ostudu. „Kdyby se takhle chovaly moje hráčky, už nikdy by za Anglii nehrály,“ řekl trenér vítězného týmu Phil Neville.

Odchod za manželkou. Kapitánka české fotbalové reprezentace Voňková kvůli ní opustila Bayern Mnichov

Kamerunky i jejich trenér Alain Djeumfa neunesli verdikty, které šly proti nim. Fotbalistky protestovaly, strkaly do čínské rozhodčí a řešily, jestli ze zápasu, který nakonec prohrály 0:3, předčasně neodejdou.

„Spravedlnost dostala na frak,“ prohlásil po zápase ve Valenciennes kouč Djeumfa.

První branku v úvodu inkasovaly Kamerunky z přísně nařízeného nepřímého volného kopu z malého vápna po údajné malé domů. „Malá domů to nebyla,“ zlobil se trenér.

Podívejte se na sestřih duelu:

To byla snad jediná slova, která od něj seděla. Dál jen omlouvání neomluvitelného.

Když Angličanky vstřelily druhý gól, pomezní odmávala ofsajd. Ale na doporučení videoasistenta byla branka uznána. Moment, kdy video fotbalu jednoznačně pomohlo, správně rozhodnuto.

Po přestávce Kamerunky snížily, radovaly se, ale po chvíli byla branka odvolána pro milimetrový ofsajd, za poslední bránící Angličankou měla protihráčka jen patu. Pokud jsou však taková pravidla... To už reprezentantky z Afriky těžce vydýchávaly.

„Že nechtěly pokračovat v zápase? To je jen váš pocit. Moje hráčky byly v šoku, bylo tam hodně emocí, ale vzaly to profesionálně. Neodmítly hrát. Smekám před nimi,“ tvrdil kamerunský kouč.

„Ocitly jsme se v těžké situaci. Jejich gól platil, náš ne. Nechtěly jsme hrát dál, chtěly jsme, aby už to skončilo,“ řekl záložnice Raissa Feudjiová.

„Ale protože jsme hrály za svou zemi, rozhodly jsme se pokračovat. Trenér nám řekl: Nebojte se, rozhodčí chce, aby dnes vyhrála Anglie. Ale my hrajeme za svou zemi, takže jedeme dál,“ dodala.

Lucie Voňková v dresu české reprezentace.
Lucie Voňková (vzadu) v zápase s Ruskem.

„Někdy rozhodčí udělají chyby, ale dnes jich bylo příliš. Pokud by náš gól na dva jedna nebyl odvolán, věřím, že výsledek by byl jiný,“ tvrdil kamerunský trenér Djeumfa.

Jeho protějšek Phil Neville, dlouholetý obránce Manchesteru United i anglické reprezentace, za kterou nasbíral 59 startů, sice po zápase šel Djeumfovi podat ruku, ale při rozhovoru s reportéry diplomatický nebyl.

„Jednou mi Arséne Wenger řekl, že chování týmu je obrázkem trenéra,“ podotkl Neville. „Zápas nebavil mě, nebavil ani moje hráčky. Styděl jsem se, když jsem viděl, co soupeř předvádí. Bylo to smutné.“

Frustrace poražených vyvrcholila v závěru hrubým faulem Takoundaové na Houghtonovou. Ta může kvůli zranění přijít o další zápas.

Autor: min