130 let
Uruguay - Nizozemsko (Radost Forlána)

Uruguay - Nizozemsko (Radost Forlána) | foto: Reuters

Doporučujeme

VIDEO: Svět uctívá blonďatého snipera, Forlán ovládl MS

Sport
  •   12:59
PRAHA - Možná by dnes běhal po kurtech a s raketou v ruce sváděl tenisové bitvy – inu, třeba s Rogerem Federerem. Jenže takhle to být nemělo. Ve své rodině měl především fotbalové kořeny.

Jeho dědeček hrával za argentinský klub Independiente, jeho otec Pablo dokonce reprezentoval Uruguay na mistrovství světa v letech 1966 a 1974. Tak jak asi mohl skončit Forlán? Diego Forlán, seznamte se...

Ovšem je-li to ještě potřeba. Co na tom, že měl kdysi velké tenisové nadání. Blonďák s výrazným nosem je dnes držitelem Zlatého míče – trofeje, jíž se pyšní nejlepší fotbalista světového šampionátu.

Však pro něj v Jihoafrické republice hlasovala téměř čtvrtina akreditovaných novinářů. Není divu, Forlán se s Uruguayí senzačně probil mezi čtyři nejlepší týmy. A s pěti góly figuruje v kvartetu top střelců.

GÓL FORLÁNA DO SÍTĚ NIZOZEMSKA:

"Ale góly, ty bývají důležité pro tým, ne pro mě," řekne vám typicky skromný rodák z Montevidea. "On je skutečně pokorný a nenápadný. Ovšem jinak je to obrovská osobnost," tvrdí o něm fotbalový agent Dalibor Lacina. Forlána zná už dva roky z Atlétika Madrid, kde je jeho klient Tomáš Ujfaluši. "Neznám moc pracovitějších hráčů."

Jinak je ale obyčejný člověk, žádné manýry hvězd. Jezdí Aston Martinem, ale bývají i dny, kdy na trénink "vyvenčí" starý Peugeot 205, který si pořídil coby své první auto. Vystudoval ekonomii, kromě rodné španělštiny mluví i portugalsky, italsky nebo anglicky. Před dvěma týdny vyšla jeho biografie, na které se výrazně podílel.

Mívá různé koníčky, avšak tělem i duší je hlavně sportovcem. Kromě tenisu vyniká třeba v golfu. Strach u svých soupeřů ale budí především na trávníku. Sám sobě věří, je dobře rychlostně vybavený a – umí střílet spoustu branek.

GÓL FORLÁNA PROTI NĚMECKU:

"A maká pro mančaft," vidí rozdíl od ostatních Jiří Jarošík ze Zaragozy. Lacina nabízí jiné přednosti: "Překvapí z větší vzdálenosti a těžkých pozic. Jakoukoliv nohou, takže je nebezpečný každou vteřinu." Když se v JAR vyptávali novináři na recept uruguayského úspěchu, 31letý sympaťák se pouze pousmál.

"Potřebujeme kus propečené flákoty a dost ostrou omáčku," řekl a do světa během turnaje v klidu poslal video z uzavřené grilovací party. Možná si tu oblíbenou pochoutku dopřával i v loňské sezoně, kdy ve 33 zápasech španělské ligy nasázel 32 gólů. Letos jich dal "jen" 18, zato rozhodl finále Evropské ligy.

Forlán a Klose.

A pečlivě ladil formu do JAR. Tam ho osobně podporovala také jeho rodina včetně ochrnuté sestry Alejandry, do jejíž nadace Forlán ochotně finančně přispívá. "Je pro mě důležité mít rodinu u sebe."

Stejně jako je sám Forlán důležitý i pro celou Uruguay. "Vše záleží na jeho mysli," říká kouč Oscar Tabarez. "Věřím, že s námi bude Diego i za čtyři roky v Brazílii." Forlán? Zatím mlčí. V pravý čas za něj promluví zase kopačky.

Autor: Vítězslav Čermák