Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Totální rozklad. Barcelona zesměšnila Real debaklem 5:0

Sport

  20:45aktualizováno  23:30
PRAHA/BARCELONA - Kdo ten zápas neviděl, jako by nežil. Rozhodně mezi fotbalovými fanoušky. Celé Španělsko a s ním i celý svět zaměřili své pohledy na dvě hodiny do katalánské metropole a na duel FC Barcelona vs. Real Madrid. A viděli koncert domácích, kteří doslova rozcupovali neškodného soka 5:0! Hosté porážku neunesli a v závěru uviděl červenou kartu hostující Sergio Ramos.

Barcelona - Real Madrid (Ronaldo a Valdés). foto: Reuters

Klubový zápas roku. Tak prezentovala většina médií duel FC Barcelony s Realem Madrid, dvou vládců španělské soutěže. Z očekávaného strhujícího divadla se ale vyklubala nejhrozivnější noc hrdého královského klubu za posledních šestnáct let...

Když obě jedenáctky vstoupily na hřiště, přivítal je zvuk barcelonské hymny z téměř 100 tisíc hrdel. Jako kdyby to sebralo hostím vítr z plachet, naopak do domácích nalilo vlnu obrovského nadšení a nezdolné energie. Již v 6. minutě trefil Argentinec Messi tyč Casillasovy branky.

Ronaldo a spol. ale nevzali varování dostatečně vážně. A tak přišla lekce číslo jedna - lahůdková kolmice Iniesty našla jeho dvojče Xaviho za zády (ne v ofsajdu) hostující obrany a bylo to 1:0. O minutu později smrtící kolmice našla Villu, ten ale stál v milimetrovém ofsajdu.

Vše si vynahradil o sedm minut později. Na levém křídle si pohrál s nejlepším pravým bekem fotbalové planety Sergiem Ramosem jako by to byla ta nejlehčí věc na světě a přízemním centrem našel na brankové čáře zcela volného Pedra - 2:0. Kde v té době byl zbytek obrany Realu, těžko soudit.

ŘEČÍ ČÍSEL

- 161. ligový souboj Barcelony a Realu Madrid vyhrála po třiašedesáté Barcelona. Real má na kontě výher 64, remízou skončil duel čtyřiatřicetkrát.

- Celkově se hrálo El Clásico s číslem 209 a bilance? 82 výher Barcy, 85 Realu, 42krát skončil zápas bez vítěze.

- Barcelona vyhrála vzájemný duel popáté v řadě, což je její rekord. Real dokázal vyhrát maximálně třikrát v řadě.

- Nynější kouč Barcelony Pepe Guardiola neprohrál v El Clásicu ani coby hráč, ani coby kouč.

- José Mourinho prohrál na lavičce Realu Madrid až svůj 20. soutěžní duel.

Domácí se uklidnili a vyučovali žáčky z Madridu v držení míče a rychlé kombinaci. To se ale hostům příliš nezamlouvalo a tak když kouč Barcy Guardiola otálel s odevzdáním míče, Ronaldo do něj nevybíravě strčil a první mela byla na světě. Rozhodně nebyla poslední v zápase.

Hosté působili zcela neškodně. Jen dvě situace vyrušily Valdése (kromě strkanic, do kterých se zapojoval až příliš ochotně) z klidu - střelu Di Márii vytáhl s přehledem na roh, přímý kop Ronalda ze třiceti metrů jen těsně minul jeho pravou tyč. A domácí? Ti se do konce první půle fotbalem bavili, další gól ale přidat nedokázali.

Do druhého poločasu vyměnil tragického Özila Lassana Diarra, rozjetou Barcelonu to ale nezabrzdilo. 48. minuta a první varování - Messi po své obvyklé akci po pravé straně a stažení na střed vypálil. Jeho střelu srazil Carvalho a s následnými dorážkami Villy a Pedra si poradil Casillas.

52. minuta - varování číslo dvě: Messi nádhernou kolmicí vyslal do gólové akce Xaviho, míč na poslední chvíli vypíchnul Khedira, následně předvedl zázračný zákrok Casillas. Hosté ale byli nepoučitelní...

Do třetice všeho dobrého pro aktivní domácí přišlo v 55. minutě. Jak? Správně. Kolmice Messiho na Villu (ten stál na hraně ofsajdu, pomezní to ale správně pustil. Kéž by takový cit měli i sudí v české lize) a nejlepší kanonýr reprezentačního výběru Španělska už si věděl rady - 3:0.

Zadní linie Realu ale sveřepě předváděla to své - hru, na co nejvíce děr mezi obránci. A duo Messi-Villa toho velice rádo využilo. 58. minuta a po stejném scénáři i obsazení hlavních rolí to bylo již 4:0. Hosté se definitivně sesypali. Zbytek duelu byla jedna velká exhibice domácích, kteří si dělali z hvězd "bílého baletu" mnohdy dobrý den.

BARCELONA - REAL (Gól Jeffréna na 5:0 - 91. minuta):

Jediné, co pohodu Barcelonských narušovalo byl nažhavený náhradník domácích Bojan, který třikrát vystrašil Casillase, a pochodující nervy hostí. Ronaldo a spol. si tak dlouho říkali o červenou kartu, až ji ve druhé minutě nastavení viděl z ruky sudího Gonzálese Ramos za surovou kosu na Messiho.

V té době vedli domácí již 5:0. Bojan totiž o pár vteřin dříve vyzval na souboj Pepeho. Ten samozřejmě vyhrál a jeho prudký centr na malé vápno poslal do sítě za bezmocného Casillase další náhradník Jeffrén. Barcelonští rázně ukončili sérii neporazitelnosti nového kouče Realu Josého Mourinha a stylově sesadili úhlavního soka z ligového trůnu.

A aby čísla pět nebylo málo - Barcelona vyhrála El Clásico popáté v řadě a dokud bude na její lavičce kouč Guardiola, tak se asi ani nemusí hrát: sedmatřicetiletý Katalánec totiž slavný duel ještě nikdy neprohrál - coby hráč, ani coby kouč.

FC BARCELONA 5:0 REAL MADRID (2:0)

Branky: 10. Xavi, 18. Pedro, 55. Villa, 58. Villa, 91. Jeffrén
Rozhodčí: Eduardo Gonzáles, Roberto Palomar, Jon Férnandéz (všichni Španělsko)
Žluté karty: Valdés, Xavi, Messi, Villa - Pepe, Carvalho, Ramos, Khedira, Ronaldo
Červená karta: 92. Ramos
Diváci: 99 354.

Barcelona: Valdés - Alvés, Piqué, Puyol, Abidal - Xavi (87. Keita), Busquets, Iniesta - Messi, Villa (76. Krkič), Pedro (87. Jeffren). Trenér: Guardiola.

Real: Casillas - Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo (60. Arbeloa) - Khedira, Xabi Alonso - C. Ronaldo, Özil (46. L. Diarra), Di Mária - Benzema. Trenér: Mourinho.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...