Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Ve znamení trapasů. Největší zoufalci roku 2010

Sport

  10:00
PRAHA - Fotbalový rok 2010 nabídl divákům spoustu úchvatných zápasů, krásných kombinací a nezapomenutelných gólů. Do paměti se jim jistě vrylo i mnoho individuálních kousků, ať už zdárně provedených, nebo zpackaných. Nešťastníků, o kterých se po nepovedeném představení hovořilo jako o kopytech, trapácích, zoufalcích a komediantech, se během uplynulých dvanácti měsíců proslavilo víc než dost...

Sandro Boschker po nepovedeném odkopu.

A není se čemu divit. Míč kulatý je zkrátka záludná věc. A když se k němu přidá špatné počasí, nevhodný terén, nešikovnost hráče nebo třeba jen obrovská smůla, dochází i na té nejvyšší úrovni ke komickým situacím, kterým se znovu a znovu směje celý svět.

Rok 2010 v obrazech

Trefit prázdnou bránu z pohledu útočícího hráče, nebo lapit pomalou střelu brankářem bývá mnohdy mnohem složitější, než se z tepla domova a pohodlného křesla zdá. "Hrdinové" následujících videí o tom vědí své...

Anketa

Kdo si zaslouží titul Zoufalec roku 2010?

1. Předčasná radost brankáře 1417
2. Tým spalovačů šancí 171
3. Osudové selhání 90
4. Nepovedený odkop 61
5. Přestřelil zívající branku 75
6. Procházka za bránu 81
7. 'Panenkův dloubák' je jen jeden 342
Bonus - Trenérova nepozornost na OH 403

Čtěte také

1. Předčasná radost brankáře: Bil se do prsou, zvedal ruce k nebi a užíval si pozornosti fanoušků. Jenže gólman Chalíd Askri netušil, že míč, který při penaltovém roztřelu vyrazil před sebe, nabral zpětnou rotaci a dokutálel se do sítě.

2. Tým spalovačů šancí: Jaké následky pro klub nese absence opravdového kanonýra, demonstrovali žalostně zakončující fotbalisté druholigového řeckého klubu Veria v zápase s Levadiakosem. V rychlém sledu totiž zazdili hned několik tutových šancí. Během marného ostřelování navíc třikrát orazítkovali tyč branky soupeře. Navzdory bezzubosti v této akci zápas dotáhli do vítězného konce.

3. Osudové selhání: Obrovské následky měla neproměněná příležitost Chalfána Fahada. V osmifinále Asijských her v Číně metr od brankové čáry trefil jen tyč a připravil svůj tým o postup. Katar totiž v nastavení nerozhodného zápasu obdržel rozhodující branku a dál šel Uzbekistán.

4. Nepovedený odkop: Obrovským zaváháním se ztrapnil zkušený čtyřicetiletý brankář Twente Sander Boschker v zápase prestižní Ligy mistrů. Místo toho, aby míč z pomalé přihrávky poslal dlouhým výkopem do bezpečí, se Tottenham radoval z gólu. Neposedný balón totiž nizozemskému reprezentantovi přeskočil nohu a dokutálel se do sítě.

5. Přestřelil zívající branku: V utkání nejvyšší německé ligy předvedl neuvěřitelnou minelu osamocený Jakub Blaszczykowski z Dortmundu. Sám před opuštěnou klecí soupeře poslal míč razantní střelou vysoko nad. Mrzet ho to s ohledem na výsledek ale nemuselo, Borussia navzdory jeho trestuhodnému individuálnímu selhání porazila Freiburg 2:1.

6. Procházka za bránu: Velmi zbrkle se zachoval tuniský gólman Nádim Sabet, když se vydal mimo hrací plochu pro náhradní míč. Hra totiž vůbec nebyla přerušena. Pouze obětavým obráncům mohl děkavat za to, že jeho vinou neskončila akce soupeře brankou.

7. 'Panenkův dloubák' je jen jeden: Ve Španělském poháru se útočník Valladolidu Antonio Calle pokusil předvést slavný "Panenkův penaltový dloubák", jenže brankář Espaňolu nikam neskákal, zůstal stát uprostřed a v klidu si míč stáhl do rukavic. I kvůli zkratu sebevědomého zakončovatele Valladolid ze soutěže vypadl.

... z jiných sportů

Trenérova nepozornost. Ty obrázky viděl snad každý: Sven Kramer, nejlepší rychlobruslař světa, si na královské desetikilomterové trati jel pro bezpečné olympijské vítězství. Problém ovšem nastal před posledním okruhem. Ačkoliv směřoval do správné dráhy, trenér mu několika gesty naznačil, aby přejel do vedlejší. Závdník ho poslechl. Byla to ale chyba, Kramer měl držet svůj směr, takto byl diskvalifiková a přišel o zlatou medaili.