Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vítězné loučení pro Džeka a spol. Bosna porazila Írán 3:1

Sport

  21:48
Ze své jediné pořádné šance sice trefili břevno, jinak ale snaha íránských fotbalistů o postup do osmifinále mistrovství světa skončila zklamáním. Bosňané, kteří už hráli jen o čest, po sympatickém výkonu zvítězili 3:1 a v konečné tabulce skupiny F se dostali před soupeře na třetí místo.

Bosňan Avdija Vrsajevič (2) slaví se spoluhráčem Vedadem Ibiševičem svůj gól proti Íránu. foto: ČTK

Ze skupiny jde dál Argentina s Nigérií. Přitom Jihoameričané těsnou výhrou 3:2 nad Afričany dali Íráncům naději na postup.

Jenže ti potřebovali nad Bosnou a Hercegovinou zvítězit. A přestože ve třetím utkání na šampionátu přece jen dokázali poprvé skórovat, pouze tím korigovali svou porážku. Jinak tým z Persie svým bojácným výkonem zklamal. Naopak Bosňané, kteří po dvou prohrách už neměli na postup naději, ukázali odvahu a velkou chuť do fotbalu. V jejich dresu se prvního gólu na mistrovství dočkal bývalý teplický útočník Edin Džeko, kterému předtím rozhodčí chybně neuznal trefu v duelu proti Nigérii.

Džeko byl při chuti

Kanonýr Manchesteru City byl také v první šanci zápasu, když se ve 4. minutě otočil v pokutovém území a jeho střelu vytáhl nad břevno Haghíghí. Íránský brankář o chvíli později chytil i hlavičku bývalého útočníka Teplic. Írán na rozdíl od Bosny bojoval o šanci postoupit, ale v úvodu přenechával iniciativu soupeři a ten ji zužitkoval ve 23. minutě. Džeko si před šestnáctkou našel prostor mezi obránci a přízemní střelou otevřel skóre.

Vzápětí mohl srovnat Šodžáí, jeho rána však trefila pouze břevno. Íránci, kteří porazili Bosnu ve čtyřech z pěti předchozích utkání, zvýšili aktivitu, jenže jejich ofenzivní akce často končily v ofsajdu. Druhý poločas zpočátku nabídl hodně nepřesností na obou stranách. V 59. minutě íránský tým chyboval při rozehrávce a rychlý protiútok zakončil umístěnou střelou Pjanič.

ČTĚTE VÍCE

Bosna měla dál převahu a soupeři dlouho nepůjčovala míč. Deset minut před koncem ale nejprve těsně minul Ghúčanedžhád a právě íránský útočník za dvě minuty po chybě obrany vstřelil do odkryté branky první i poslední gól svého mužstva na šampionátu.

Za několik desítek vteřin však po úniku z pravé strany zvýšil na 3:1 Vršajevič a korunoval nejlepší zápas Bosny na MS. Trenéra Safeta Sušiče musely o to víc mrzet těsné porážky s Argentinou (1:2) a Nigérií (0:1).

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!