Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Už jsem prožil lepší advent, přiznává Lavička. Sparta znovu prodělala

Sport

  13:00
PRAHA - Když po posledním zápase podzimu v polovině prosince vyprovázel své svěřence na dovolenou, trenér sparťanských fotbalistů Vítězslav Lavička nemohl vědět, jestli se v lednu s mužstvem zase setká. "Byl jsem pod tlakem," přiznal.

Vítězslav Lavička. foto:  Dan Materna, MAFRA

Po vyřazení z Evropské ligy se ve Spartě hrálo o Lavičku. Od vedení klubu slyšel kritiku, ale nakonec mu šéfové vyslovili podporu. A v pondělí jedenapadesátiletý kouč zahájil s týmem přípravu na jaro.

„Mužstvo je natěšené,“ prohlásil Lavička. Jeho úkolem je obhájit ligový titul, po podzimu na vedoucí Plzeň ztrácí jediný bod.

Jak jste dny, v nichž vedení zvažovalo možnou změnu na postu trenéra, prožíval?
Je pravda, že už jsem zažil příjemnější adventní období. Po Bernu jsme měli několik schůzek. Na nich jsme si podzim zhodnotili kriticky.

Nepomyslel jste na rezignaci?
Ne, neuvažoval jsem o tom. Ten pocit jsem neměl.

Jak jste vzal rozhodnutí, že u mužstva pokračujete dál?
Přijal jsem kritiku ohledně detailů, které jsou zapotřebí zlepšit. A měl jsem dobrý pocit, že nejvyšší vedení má zájem, abychom navázali na to dobré, co jsme během posledních let započali.

Sparťanští fotbalisté na tréninku.
David Lafata.
Costa Nhamoinesu.
Bořek Dočkal a Ladislav Krejčí (vpravo) 5. ledna v Praze při tréninku v rámci...

Cítil jste od vedení nedůvěru?
To ne. Spíš jsem vnímal tlak z médií, který nebyl příjemný. Ano, jednání byla kritická, ale můj pocit byl, že situaci ve Spartě chceme všichni řešit konstruktivně. Z posledního setkání před Vánoci jsem si odnesl pozitivní dojem.

Je tedy důvěra mezi vámi a vašimi nadřízenými stoprocentní?
Cítím se dobře a jsem odhodlaný do další práce. Víme, že každý z nás trenérů i hráčů má prostor ke zlepšení. Mužstvo má dobrý základ, dobrý potenciál. Na jaře nás čeká čtrnáct zápasů a každý z nich bude velmi důležitý.

Co během zimní přípravy změníte?
Budeme se snažit zapracovat na jiných herních stylech, které bychom mohli použít.

Je to i kvůli tomu, že když jste v zápasech prohrávali, tak jste nedokázali reagovat a soupeře čímkoli překvapit? Nebyli jste schopní změnit hru, když si to vývoj vyžadoval.
Nemyslím si, že to byl zásadní problém neúspěchu v Bernu. Tam jsme prohráli, protože jsme neproměnili šance. Upřednostňujeme jeden herní systém, ale během zimní přípravy chceme využít času, abychom se dostali k věcem spojeným s dalšími styly, prostě si je víc zažili. Chceme si rozšířit herní rejstřík.

Sparta na startu přípravy

brankáři: Marek Štěch, David Bičík, Vojtěch Vorel.

obránci: Costa, Jakub Brabec, Ondřej Švejdík, Radoslav Kováč, Pavel Kadeřábek, Mario Holek.

záložníci: Marek Matějovský, Michal Breznaník, Josef Hušbauer, Ladislav Krejčí, Jiří Miskovič, Jakub Pešek, Lukáš Vácha, Tomáš Přikryl, Kamil Vacek, Lukáš Mareček, Bořek Dočkal, Tiémoko Konaté, Jakub Podaný, Adam Jánoš.

útočníci: David Lafata, Roman Bednář, Martin Nešpor, Patrik Schick.

Na jaře vás v lize čeká čtrnáct zápasů. Rozhodne o titulu ten domácí s Plzní, kterou hostíte tři kola před koncem?
Každý zápas bude klíčový, nejen s Plzní. Je pravda, že vzájemný souboj je vždycky nejvíc vypjatý, ale bylo by naivní říkat, že se soustředíme jen na Plzeň. Je před námi čtrnáct náročných kroků a každý z nich je pro konečný úspěch důležitý.

Plzeň i další konkurent v boji o titul Jablonec koupily už koncem loňského roku nové hráče. Sparta zatím žádnou posilu nezískala. Jak to berete?
Beru to jako fakt a víc bych to nechtěl komentovat. I u nás jsme se bavili o zkvalitnění kádru, konkrétní jména máme vytipovaná. Chceme útočníka a hráče do středu pole. Zaměřujeme se na hráče s prokazatelně vysokou kvalitou a přínosem pro tým.

Jedním z vyhlédnutých útočníků je Václav Kadlec z Frankfurtu. Splňuje on vaše představy?
Ano, uvažujeme o něm. Spartou prošel a odváděl tady dobré výkony.

Před svátky klub podepsal nové smlouvy s mladým reprezentantem Kadeřábkem a zkušeným záložníkem Matějovským. Je pro trenéra toto zjištění důležité?
Všichni si vzpomínáme, jak to s Markem Matějovským vypadalo před rokem. Ale on dokázal, že pro Spartu má pořád svou důležitost. Dal jsem podnět vedení, aby s ním o prodloužení smlouvy jednalo. Jsem rád, že se to povedlo ještě před začátkem přípravy.

Letenští prodělali 144 milionů korun

Sparta v minulé sezoně skončila podle magazínu Euro ve ztrátě 144 milionů korun. Pro letenský klub je to přesto nejlepší výsledek hospodaření za poslední tři roky, když v sezoně 2012/2013 skončil v mínusu 190 milionů a předtím vykázal rekordní ztrátu 240 milionů.

Sparta, která o výsledcích informovala v pozvánce na valnou hromadu, neskončila od příchodu majitele Daniela Křetínského do klubu v roce 2004 v záporných číslech jen jednou. V plusu byla pouze v první sezoně a celková ztráta za všechna období už překročila jednu miliardu.

Právě kvůli dlouhodobé ztrátě se začala hospodařením českého mistra zabývat i Evropská fotbalová unie UEFA. Podle prohlášení letenského klubu však nejde o nic závažného.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...