Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Trenér znovu v ohrožení. Co se Lavičkovi za tři štace ve Spartě (ne)povedlo

Sport

  16:24
PRAHA - Když loni v srpnu sparťanští fotbalisté vypadli z kvalifikace o Evropskou ligu, po mizerném vystoupení na hřišti Häckenu byl jejich trenér Vítězslav Lavička a nejen on v ohrožení. Po nedávném vyřazení v základní skupině v Bernu se hraje o Lavičku znovu.

Zadumaný trenér Sparty Vítězslav Lavička. foto: MAFRA - Petr Topič

Když to měl nahnuté loni v létě, klubové vedení si na rozhodnutí dalo pár dnů času. Následné úspěšné výsledky v domácí soutěži Lavičku i jeho kolegy v realizačním týmu ve funkcích podržely.

Jelikož čtvrteční duel v Bernu byl do 20. února příští roku poslední, Lavičkovi nadřízení o osudu kouče rozhodují na základ předchozích týdnů a měsíců. Jak to dopadne?

Až se 5. ledna sparťanští fotbalisté sejdou na start zimní přípravy, bude je v kabině čekat Lavička? Nebo někdo jiný?

Jedenapadesátiletý trenér vedl Spartu v minulosti už dvakrát, předchozí období byla krátká a nepříliš úspěšná. Jeho třetí éra přinesla radost, triumfy, trofeje ale i zklamání z porážek. Co převáží u majitele Daniela Křetínského, se ukáže v nejbližších dnech.

První éra, záskok za Hřebíka

Jaro 2002, ze sparťanského postrachu Evropy zbyly trosky, týmu došla energie, ztratil první příčku v tabulce. Tehdejší šéf Vlastimil Košťál nabyl dojmu, že trenér Jaroslav Hřebík už tým nikam neposune, odvolal ho a na jeho místo dosadil asistenta Lavičku. Pozice hlavního kouče ve Spartě se dočkal po necelých pěti letech, kdy pomáhal Zdeňkovi Ščasnému, Ivanu Haškovi a pak i Hřebíkovi.

Trenér Sparty Vítězslav Lavička.
Trenér Sparty Vítězslav Lavička.
Vítězslav Lavička.
David Lafata a sparťanský trenér Vítězslav Lavička.

Převzal rozhozený tým, které během jara ztratil sebevědomí. Sparta po 24 kolech ztrácela na Liberec jediný bod, ale ani s Lavičkou se mistrem nestala. Remíza v derby, porážky v Ostravě a s Teplicemi srazily Spartu na třetí místo s devíti bodovým odstupem na Liberec. I když rozdíl mezi oběma kluby byl na konci sezony minimální, v závěrečném dějství už Sparta o titul nebojovala.

Nevyšlo to ani v poháru. V semifinále sice Lavičkův tým porazil 2:0 Most, ale ve finále podlehl Slavii 1:2. Po skončení sezony Košťál angažovala Jozefa Jarabinského, Lavička zamířil na Žižkov, pak do Liberce, s kterým v roce 2006 vyhrál ligu.

Druhá éra, týden hrůzy

V létě 2008 Sparta hledala trenéra za Michala Bílka, který neobhájil titul a sám ohlásil rezignaci. Lavička se vzdal práce u reprezentace do 21 let a hlásil se na Letné. Jeho šéfem nebyl už Košťál, ale Daniel Křetínský.

„Uvědomuju si, že postup do Ligy mistrů může být velmi obtížný, protože záleží hodně na losu. Nechci mluvit o tom, co by bylo kdyby. Cílem je Liga mistrů,“ prohlásil Křetínský před sezonou a Lavička seděl po jeho boku. Cíl nesplněn.

Své druhé angažmá ve Spartě začal Lavička nadějně: v domácí soutěži bylo mužstvo po sedmi kolech první, ztratilo jen čtyři body za remízy.

Ligu mistrů zahájilo dvěma výhrami nad Šeriffem Tiraspol, který o rok později vyřadil Slavii.... Jenže v závěrečném předkole dvakrát těsně podlehlo Panathinaikosu Atény. To ještě nebyl pro Křetínského velký problém, Panathinaikos byl nad síly na Sparty.

ČTĚTE TAKÉ

Jenže když na přelomu září a října sparťané nezvládli tři utkání za sebou, byl to Lavičků konec. Porážka 0:3 v Liberci, domácí remíza 3:3 v Poháru UEFA s Dinamem Záhřeb a konec těsně před základní fází a domácí debakl 1:4 v derby se Slavií. Sparta klesla na třetí příčku a na rivala ztrácela pět bodů.

„Pana Lavičku jsme požádali o identifikaci konkrétních příčin našich současných potíží a jasný návrh postupu, jak jim budeme čelit. Bohužel se takový scénář nepodařilo nalézt a nabídku jeho rezignace jsme proto přijali,“ řekl Křetínský.

„Sparta by si zasloužila kvalitnější kádr na to, jaké ambice má,“ loučil se Lavička.

Jeho nástupcem se stal Jozef Chovanec, dosavadní generální sportovní manažer. Když ani on v následujících letech Evropě neprorazil a v prosinci 2011 skončil, chystal se další Lavičkův návrat.

Třetí éra titul, double, ale Liga mistrů zase ne

Sparta měla za sebou nepovedené jaro 2012, kdy v lize promarnila šestibodový náskok a skončila druhá za Libercem. U prvního týmu skončili Martin Hašek a generální sportovní manažer Hřebík. Pikantní je, že Lavička střídal svého nástupce. Podzim 2008 sice dokončil Jozef Chovanec, do té doby generální sportovní manažer, který si od ledna 2009 do funkce trenéra přivedl Haška...

Lavička mezitím působil v Austrálii, odkud se do vlasti vrátil během jara 2012. A koncem května podepsal smlouvu na Letné.

„Tak rychle jsem nabídku nečekal,“ prohlásil první den po návratu na Letnou. „Rád bych, aby tým získal svou typickou tvář. Aby fanoušci jednou třeba na nějakém fotbale řekli: Hele, ti hrají jako Sparta.“

Od té doby tým skutečně získal svou tvář, Sparta má herní styl, nehraje na náhodu jako v minulosti. Společně s Plzní předvádí nejlepší fotbal v zemi.

Ve své první sezoně Lavička ligu nevyhrál, za vítěznou Plzní mužstvo zaostala o dva body. Přitom na jaře 2013 to vypadalo, že konkurenta předčí. Vyhrála vzájemný zápas, válcovala ostatní soupeře, ale v závěru se nevyhnula kolapsům: doma s Jihlavou, v Liberci a především v Brně.

V pohárech prošla z kvalifikace do základní fáze Evropské ligy přes Admiru Vídeň a Feyenoord Rotterdam (2:2 a 2:0), jehož opory byly v kádru nizozemské reprezentace na letošním mistrovství světa. Ve skupině skončila druhá za Lyonem a před Bilbaem a izraelským Kirjatem Šmona.

Postoupila s přehledem, byť získala jen devět bodů, o jeden méně než letos. Ve vyřazovací fázi svedla vyrovnané bitvy s Chelsea, v odvetě v Londýně za stavu 1:0 dokonce měla nadějné příležitosti soupeře dorazit, ale nakonec v poslední minutě inkasovala a vypadla. Chelsea pak celou soutěž vyhrála.

Další soutěžní ročník začali sparťané kolapsem ve 2. předkole Evropské ligy proti Häckenu. V té době nebyla Lavičkova pozice pevná. Mužstvo však dal dohromady a výsledkem byl triumf v ligové soutěži s rekordním počtem bodů, vítězství v domácím poháru i Superpoháru.

Na evropské scéně však znovu Sparta zklamala. Ve 3. předkole Ligy mistrů nezvládla odvetu v Malmö, po domácí výhře 4:2 padla v odvětě 0:2. Přitom za stavu 0:0 Kováč trefil břevno a měla i další příležitosti. Od vedení přišel úkol: postoupit do Evropské ligy, pak i ze základní skupiny a v domácí soutěži být nejhůř tři body za Plzní.

Pohárový cíl nesplnila, ligový ano. Ze 32 soutěžních utkání jich vyhrála 21, v pěti remizovalo a šest prohrála. Pět opor nastupovalo v základní sestavě reprezentace, která v kvalifikaci vyhrála všechna čtyři podzimní utkání.

Bude Kadeřábka, Váchu, Dočkala, Krejčího, Lafatu a spol. trénovat Lavička i na jaře?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!