Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Lavička ze Sydney: Sezona je úspěšná

Sport

  15:33
SYDNEY/PRAHA - Nejprve emotivní rozloučení s fanoušky a vedením klubu, pak výhra v posledním utkání základní části a postup do play off. Fotbalový trenér Vítězslav Lavička si nemohl vysnít lepší neděli. Jeho Sydney FC si díky výhře 3:2 v dramatickém utkání s Newcastlem prodloužil sezonu a Lavička před plánovaným návratem do Česka může dál snít o mistrovském titulu.

Vítězslav Lavička. foto: Archiv LN: Hynek Glos.Lidové noviny

"Věděl jsem, že může být konec, ale teď je všechno výborné. Získali jsme důležitou výhru, po které už sezonu nemůžeme hodnotit jako neúspěšnou. Po play off jsme toužili a teď v nás je touha v něm zase něco dokázat," řekl v dnešním rozhovoru s ČTK Lavička.

Pokud by Sydney v neděli dosáhlo jenom na remízu, liga by pro Lavičkův tým skončila a dál by šel po přímém souboji právě Newcastle. Český kouč se také po třech letech mohl definitivně loučit s australským angažmá. Výhra ale drží Sydney i Lavičku dál ve hře.

Fanoušci i vedení Sydney FC si dlouho dopředu uvědomovali, že duel s Newcastlem pro Lavičku mohl být posledním ve funkci. Proto mu už před zápasem vystrojili důstojné rozloučení, které prý českého kouče dojalo.

Diváci na tribunách roztáhli velkou českou vlajku a také nápis Ať budeš kdekoli, navždy zůstaneš v našich srdcích. Šéfové klubu pak Lavičkovi dali velký obraz s motivem Sydney.

Lavička je oblíbený

Český trenér je v klubu oblíbený i proto, že před dvěma lety dovedl Sydney k mistrovskému primátu. "Bylo mi z toho až úzko, měl jsem sevřené hrdlo. Vážně to bylo dojemné," popisoval Lavička. "S fanoušky jsem měl pokaždé výborné vztahy, krásné bylo loučení třeba s těmi libereckými před pěti lety. Ale když je člověk na druhé straně světa, tak to možná bere ještě emotivněji," uvedl.

Ten před klíčovým zápasem s Newcastlem nic nenamítal proti tomu, aby se rozlučka uskutečnila. "V Austrálii to tak mají nastavené a já jejich přání respektoval. Jsem rád, že se hráči po oficiálním ceremoniálu dokázali zase rychle koncentrovat na zápas a předvedli takový výkon," řekl Lavička.

Zatímco před zápasem jej pohltila nostalgie, v jeho závěru si na lavičce protrpěl velké nervy. Když Newcastle deset minut před koncem snížil, dál se hnal na zteč a nebyl daleko od vyrovnávací branky, která by jej postrčila do play off na úkor Sydney.

"Zápas jsme zvládali dobře, až na úplný závěr, kdy u naší branky bylo opravdu horko. Newcastle hrál vabank, ale šťastný konec to mělo pro nás," těšil se Lavička.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Sydney už v pátek vstoupí do vyřazovacích bojů, dalším testem pro něj bude duel v novozélandském Wellingtonu. Vítěz jde do semifinále, hraje se pouze na jeden zápas. Favoritem je Wellington, který v základní části všechny vzájemné duely se Sydney vyhrál.

Lavička ale není pesimistou a věří, že semifinále je dosažitelnou metou. "Nás by měla posílit zkušenost z vítězného utkání s Newcastlem, které bylo hodně vypjaté. Zvládli jsme to, stejně jako předchozí zápasy, které nám vyšly i herně. Zůstává nás velká touha si play off ještě prodloužit. Jen tak se nevzdáme," prohlásil Lavička.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...