Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Vízek po Euru: Všichni ti, co hanili Bílka, by se mu měli nyní omluvit

Sport

  19:00
PRAHA - Čeští fotbalisté mají za sebou výsledkově nejhorší závěrečný turnaj mistrovství Evropy v historii. Ze tří zápasů ve skupině vydolovali pouze jeden bod za remízu s Chorvatskem (2:2). Španělé (0:1) i Turci (0:2) byli nad jejich síly a pouť Vrbovy party skončila už po skupinové fázi.

Trenér Michal Bílek. foto: MAFRA - Michal Růžička

Proč? Na to nyní hledají odpověď fanoušci, novináři i experti. Mezi ty patří pochopitelně i člen zlatého olympijského týmu z roku 1980 Ladislav Vízek.

Češi nemohli v noci přistát v Tours, Plašilovi se nechtělo mluvit s novináři

„Jaký mám dojem z turnaje? Bohužel jedeme už po třech zápasech domů, ale na ty kluky se nelze moc zlobit. Podle mne hráli na maximum svých možností, prostě na víc neměli. Musíme si to přiznat, nemáme silný tým a navíc jsme měli hodně náročnou skupinu,“ začíná své hodnocení oblíbený glosátor fotbalového dění.

„Silný tým a slabou skupinu ale neměl před čtyřmi lety ani Michal Bílek a dotáhl tým do čtvrtfinále, kde to také nebylo nejhorší. A pamatujete si, jak to tehdy vypadalo? Všichni ti, co ho kritizovali, by si měli sáhnout do svědomí a omluvit se mu. Míša chudák podle mne ještě doteď nevylezl ze svého baráku a nedivím se mu, byl pod obrovským tlakem,“ pokračuje Vízek.

Vrba u národního týmu nekončí: Jinou smlouvu než tu reprezentační nemám

Připomíná mimo jiné i fakt, že zatímco současného kouče Pavla Vrbu všichni respektují a i novináři se jej pomalu bojí zeptat na nepříjemné otázky, jeho předchůdce odvolával celý národ de facto po každém zápase.

„Bylo to až přehnané. Od všech. Skoro bych řekl nechutné. Té nenávisti a nevole bylo příliš. Pavla Vrbu mám rád, na druhou stranu jsme hráli na šampionátu špatně, nejvíce mě mrzí, že ustoupil od svého ofenzivního pojetí hry a i nad některými posty visí otazník. Proč třeba nehrál Michal Kadlec? Měl by nést odpovědnost, jenže to vypadá, že tomu tak není. A světová kvalifikace s Německem ťuká pomalu na dveře,“ vysvětluje.

Brzké vyřazení Čechů z Eura? Pro čtenáře Lidovky.cz žádné překvapení

Dle Vízka je i škoda, že na poslední duel ve skupině nebyl k dispozici Tomáš Rosický: „Možná ho měl Vrba proti Chorvatům stáhnout a šetřit na Turky, kde by byl hodně platným. Bylo vidět, že týmu jeho dovednosti na hřišti chybí. Nebylo to ono. Ale jak jsem řekl, na kluky se nezlobím, nemyslím si, že by do toho nedali maximum, jen prostě na víc neměli.“

„Zároveň je ale smutné i to, když člověk poslouchá lidi ze svazových funkcí – bývalé i současné – jak vyřazení glosují tak, že je to vlastně dobře, protože to oslabí pozici pánů Pelty s Berbrem. To si myslím, že o něčem vypovídá. Já už před čtyřmi lety říkal, že český fotbal je na ústupu, na domácí ligu se nedá dívat, navíc lidé ve vedení nejsou těmi správnými na svých místech. Uvidíme, zda se něco změní.“

Česko vs. Turecko (české zklamání).
Česko vs. Turecko (Kadeřábek).

Následně Vízek dodává: „Podle mne musí, protože pokud ne, bude to stále horší a horší. Je mi líto těch fanoušků, kteří cestovali do Francie s nějakými ambicemi a vizemi, které zůstaly nenaplněné. A upřímně mi přijde, že jich bylo méně než v minulosti, že český fotbal přichází o příznivce. A to je na tom všem nejhorší.“

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...