Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Darida: Jsem šťastný, mrzí mě ale stopka pro Dana

Sport

  10:50
PRAHA - Nováček ve fotbalové reprezentaci Vladimír Darida je sám překvapen, jak raketový vzestup má jeho kariéra, nyní korunovaná nominací na mistrovství Evropy. Informace od trenéra Michala Bílka, že se vešel do konečné nominace, mu udělala velkou radost, ale zároveň ho mrzí, že jede na úkor Daniela Pudila.

Vladimír Darida foto: Reuters

"Jsem samozřejmě strašně šťastný. Mrzí mě, že moje nominace znamená stopku pro Dana Pudila, ale pravidla UEFA bohužel větší počet nominovaných neumožňují," řekl Darida pro web svého klubu Viktorie Plzeň. Nominaci ani příliš neoslavoval. "Oslava není na pořadu dne. Raději jsem vzal přítelkyni do kina," prozradil.

Nominace Česka

Společná fotka českých fotbalistů před Eurem 2012

V nominaci prý doufal poté, co mu vyšlo soustředění i přípravný zápas s Izraelem. "Nechci, aby to znělo neskromně, ale s výkonem v sobotním zápase jsem byl opravdu spokojený. Troška nervozity samozřejmě byla, ale v tomto mi hodně pomohly těžké zápasy v dresu Viktorky," připomněl podzimní souboje v Lize mistrů či jarní zápasy se Schalke nebo Libercem o titul.

Přitom ještě před rokem hrál druhou ligu za Sokolov a na podzim v dresu Plzně jen střídal. Za půl roku se však z ligového náhradníka dostal až na mistrovství Evropy. "Je to opravdu neuvěřitelné. Sám si někdy říkám, že v posledních měsících se moje kariéra nastartovala způsobem, který bych si sám nevysnil ani v těch nejdivočejších představách," přiznal jedenadvacetiletý záložník.

Hlava se mu prý nezamotá

Je však přesvědčený, že i přes rychlý posun vpřed zůstane stále pokorný. "Snažím se zůstat nohama na zemi. Přeci jen jsem na startu svého fotbalového života, mám se stále co učit. Nebojím se, že by se mi zamotala hlava. Věřím, že sám jsem dost kritický, abych si toto nepřipustil," prohlásil.

A kdyby mu prý přece jen stoupla sláva do hlavy, ví, že lidé z jeho okolí ho rychle usměrní. "Mám štěstí na lidi v mém okolí, kteří by mě byli schopni kdykoliv z pomyslné hrušky sundat. Ať už jsou to rodiče, přítelkyně, ve Viktorce pak trenér Pavel Vrba nebo kapitán Pavel Horváth. A zde v reprezentaci jsou pak skromnost a pokora vedle těch nejlepších českých hráčů samozřejmostí," dodal.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!