Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vládnou rozpaky, čekání na vzestup fotbalové reprezentace trvá

Sport

  8:30
PRAHA - Pro fotbalovou reprezentaci skončil rok, po kterém je nezbytné radovat se z maličkostí. Česko ho završilo středeční remízou 0:0 v Dánsku. Až poslední výsledek rozhodl, že Bílkův tým má na kontě u letopočtu 2010 víc vítězství než porážek.

Česko - Litva (Tomáš Rosický, vlevo, a Petr Čech) foto: ČTK

Jen se potvrdilo, že v porovnání s úspěšnými časy se standard očekávaný od fotbalistů v českých dresech trvale posunul na nižší úroveň. Důkazem je Bílkův pohled na zápas v Aarhusu, který přinesl ryzí nezáživnou podívanou. "Kvalita tomu chyběla, ale nepropadli jsme," zdůraznil. Důležité je vyhnout se propadáku, pohledná hra představuje těžko dosažitelný cíl.

Loňský rok přinesl krach v kvalifikaci o mistrovství světa, vylučování flámujících hráčů z národního týmu a časté trenérské změny. Dění v letošním roce vypadá mnohem klidněji. Jenže došlo i k posunu směrem zpátky k dřívějším pozicím po fotbalové stránce? Podle Bílkovy optiky by se to tak mohlo zdát. "Až na jedinou výjimku nejsem zklamaný z našeho herního projevu. I když jsme prohráli, zápasy měly svoji kvalitu," bilancoval trenér na včerejší tiskové konferenci.

Co pokládá Bílek za letošní kritický bod? Květnovou prohru 1:2 s Tureckem na začátku krátkého turné po Spojených státech. Tehdy se do ojedinělé kritiky výkonu pustil i svazový předseda Ivan Hašek. "Byla to už čtvrtá porážka za sebou a ocitl jsem se pod velkým tlakem," vybavil si Bílek.

Na Euro patříme, míní kouč
Největší uragán se ale jednoznačně strhl až po zářijové porážce s Litvou. Po temném období se měl začít psát na vyprodaném stadionu příběh o obnově pošramocené české pověsti. O to tvrdší byl náraz po porážce 0:1. Iluze se rozplynuly a Bílek začal dostávat otázky, jak moc ohrožený se cítí ve své funkci.

Trenér Michal Bílek

Situaci zklidnil nejlepší letošní výkon reprezentace. Proti Skotsku nešlo o žádnou fotbalovou extázi, ale těžce vydřený výsledek proti úporně bránícímu soupeři. "Pro mě nejhezčí okamžik roku," vyslovil se Bílek.

Není proč přehnaně jásat, vad na kráse přetrvává dost. Nejpalčivějším kazem jsou potíže s útočníky, kteří nehrají ve svých klubech. Na jejich formě v reprezentaci a slabé produktivitě se to jasně projevuje. Bílek viditelný nedostatek vnímá. "To nás tíží momentálně nejvíc," tvrdí. Ubývá také trpělivost s výkony obránce Marka Suchého. Už třikrát nastoupil v základní sestavě, jenže důvěra ve velký talent zatím nepřináší očekávaný efekt. Hráč Spartaku Moskva působí na trávníku dost nejistě. "Má velkou perspektivu, hraje dobrou soutěž za kvalitní tým. Už je však na čase, aby podával lepší výkony," dal mu Bílek najevo, že tolerance vůči Suchému má své limity.

Skutečná síla českého týmu se opravdu těžko odhaduje. V žebříčku FIFA se v posledních měsících usadil ve čtvrté desítce třináct míst za Slovenskem a jen šest míst před africkým Gabonem. Podle Bílka by na mistrovství Evropy neměl jeho tým chybět. "Určitě máme kvalitu, abychom se tam dostali, i když jsme ve fázi obměny." Po průjezdu první částí peřejí vedoucích na šampionát se reprezentační bárka nepřevrhla, ale zůstává dál hodně vratká.

Anketa Lidových novin

1. Jak velký pokrok udělala fotbalová reprezentace během uplynulého roku?

2. Který zápas jí vyšel nejvíc? Kdy naopak nejvíc zklamala?

3. Jak velké šance má Česko proti Španělsku, s nímž sehraje první kvalifikační zápas příští rok?

Stanislav Levý, bývalý reprezentant, trenér
1. Ještě nás čeká hodně práce, abychom se vrátili zpátky na pozice, kde se reprezentace nacházela dřív. Ten krok nebyl letos tak velký, jak si asi fanoušci představovali. Jestli je vůbec nakročeno správným směrem, to se ukáže časem.
2. Nevydařených zápasů bylo dost, ze kterých by šlo vybrat. A nejvydařenější? Asi proti Skotsku – po výsledkové stránce. I když jsem za poslední roky neviděl zbabělejší výkon než ten, jaký předvedli v Praze Skotové.
3. Tady je to jasné. Jakýkoliv bodový zisk by byl ve Španělsku úspěchem.

Pavel Srníček, někdejší reprezentační brankář
1. Vzhledem k možnostem, jaké máme, tam nějaký posun dopředu je. Už delší dobu se ale potýkáme s tím, že zůstává díra po Nedvědově a Poborského generaci a na novou éru se dál čeká. Třeba přijde s Necidem a Václavem Kadlecem.
2. Prohra s Litvou zůstává zklamáním pro všechny. Se Skotskem jsme viděli srdcařský a bojovný výkon, tam tým přistoupil k zápasu dobře.
3. Španělé zůstávají favoritem, ale ani oni neporážejí nikoho o tři čtyři branky. Za současné situace by nám mohlo víc vyhovovat hrát se silnějším než slabším soupeřem.

Pavel Kuka, bývalý reprezentační útočník
1. Nevím, jestli se na to dá odpovědět. Zatím se asi o pokroku moc mluvit nedá, reprezentace se dál hledá. Pozitivní moment vidím jedině v tom, že máme stabilní brankářskou jedničku v Petru Čechovi a dvakrát se podařilo bodovat v zápasech, kdy šlo v kvalifikaci už o všechno.
2. Vstup do kvalifikace porážkou s Litvou pro mě znamenal pořádný šok. Nejlépe se asi dají hodnotit povinné body se Skotskem ve vypjaté situaci.
3. Nejsem optimista, naděje na bod je malá. Ale právě proto se v takové situaci dá jedině získat.

Ladislav Vízek, bývalý reprezentant
1. Tým spíš přešlapuje na místě. Není lepší ani horší, možná je víc konsolidovaný a trenér Bílek má jasněji o sestavě. Fotbalový pokrok ale nároďák určitě neudělal.
2. Moc těžkých zápasů jsme neměli. Na opravdu dobrý výkon ještě čekám. Bojovalo se, proti Skotsku ukázali kluci srdce. Zklamání mi přinesla ztráta s Litvou, protože ta se musí porazit – to se nedá nic dělat.
3. Radši zavírám oči nad tím rozdílem. Zvlášť co se týče kvality hry, jak se na Španěly lepí míč. Určitě ale budeme bojovat a bránit, což nám sedí. Umíme bourat. Uměli jsme i tvořit, to ale bylo kdysi...

Autor: