130 let

Samantha Murpyhová při národní hymně | foto: Twitter.com

Vlastenka, nebo rasistka? Fotbalistka prý jako jediná neklečela při hymně, vše je ale jinak

Sport
  •   8:56
Náhradní brankářka Samantha Murphyová se stala symbolem těch, kterým se kampaň Black Lives Matters nelíbí a zároveň terčem těch, kteří ji podporují. Důvod? Při americké hymně jako jediná nepoklekla. Bylo to ale celé trochu jinak.

Texas mě překvapil, pořád tu jsou místa, kam černí nemohou, rozčiluje fotbalistu Ondráška v USA

Svět obletěla fotografie z utkání Národní fotbalové ligy žen, na níž všechny hráčky při hymně klečely, až na jednu, která hrdě stála s rukou na srdci. Sociální sítě se rázem rozdělily na dvě strany. „Jsi moje hrdinka,“ stálo v jedné zprávě. „Pravá vlastenka,“ hlásilo se ve druhé. Další lidé ji však na druhou stranu označili za rasistku. Jenže jak to celé bylo?

Murphyová se opravdu hrdě hlásí k vlastenectví, ale proti samotné kampani nic nemá. Ba naopak. Během rozcvičení trénovala v triku s nápisem Black Lives Matter, při vyhlašování jmen společně s ostatními klečela na podporu proti rasové diskriminaci. Jako správné vlastence jí ale nebylo příjemné klečet i u národní hymny. Během té se tedy postavila.

Samantha Murpyhová při vyhlašování jmen klečela

Udělala vlastně přesně to, co odpůrci vyčítali Colinovi Kaepernickovi, který byl vůbec prvním, kdo si u hymny poklekl. Tehdy to amerického fotbalistu stálo kariéru. Nešlo o vyjádření solidarity, ale o to, že to udělal u hymny, což mu vyčetl i americký prezident Donald Trump.

Jenže sociální sítě nezajímá pravda a okolnosti u fotek vytržené z kontextu. Vidí hráčky klečet a jedinou stát, nikoho už nenapadne podívat se na další a zjistit, jak to ve skutečnosti bylo. Murphyová se tak stala terčem i modlou, aniž by o to stála. Navíc při hymně nestála jako jediná, na neoříznuté fotografii je jasně vidět, že stojí i trenéři a realizační tým, ale s nimi by to při propagandě obou stran tolik nezaujalo...

Autor: Tereza Janovská