Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Přihrál a náhle zemřel. Vlastimil Kopecký přišel o život na hřišti

Sport

  19:30
PRAHA - Nevídaný sportovní talent, žonglér ovládající míč levačkou líp než pravačkou, autor stovek ligových gólů i milimetrově přesných přihrávek patřil téměř dvacet sezon v pražské Slavii k nepostradatelným: vždy kamarádský a dobře naladěný Vlastimil Kopecký. Když v roce 1967 opustil předčasně svět, chybělo mu čtvrt roku k pětapadesátinám. Stalo se tak v utkání, na které se díval jeho ani ne šestiletý syn...

Vlastimil Kopecký. foto: ČTK

Kopeckého kariéru neblaze poznamenala druhá světová válka. Tehdy měl – podobně jako třeba Josef Bican a další hráči – životní formu, ale nehrály se pohárové zápasy ani šampionáty, tudíž ji nemohl náležitě prodat.

O tom, že skutečně patřil k fotbalistům světového formátu, svědčí například anketa italského listu La Gazetta dello Sport z roku 1939, v níž byl označen za nejlepšího krajního záložníka Evropy; mimochodem, Bican se mezi centr forvardy umístil za Italem Piolou jako druhý.

Narodil se roku 1912 ve Vilémově v podhůří Železných hor, a když mu bylo deset, rodina se odstěhovala do Lucemburské ulice na pražských Vinohradech. Jeho otec byl úředníkem knižního nakladatelství Mazáč. Matka milovala hudbu, zpívala v Hlaholu a dbala na to, aby synové – Miroslav i o dva roky mladší Vlastimil – navštěvovali hodiny hry na klavír.

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Jestliže o hře podle not věděli dost, o hře zvané fotbal ponětí moc neměli. Vítězslav Houška napsal o Vlastovi v knize Věčná Slavia: „Seznal, že mládež holduje kopacímu míči, a chtěl mu holdovat rovněž. Avšak mistři plácků ho posílali do autu. Ani v třídním mužstvu gymnázia si neškrtl a byl brán na milost pouze proto, že vlastnil opravdový kopací míč.“

Tohle se však změnilo na plácku v Pivovarské zahradě, dnes v Sobotecké ulici, kde patřil záhy k uznávaným plejerům. Ve čtrnácti začal hrát za Rapid Vinohrady. Klub měl hřiště za Vinohradskou nemocnicí, dnes je tam park a tenisové kurty. V prvním zápase za B-dorost skóroval, příště hrál už v áčku a od sedmnácti v prvním mužstvu.

Když dal v dubnu 1930 Čechii Kolín čtyři kusy, chtěla ho Sparta. On by rád přestoupil, ale věděl, že to svému otci, slávistovi, nemůže udělat. A tak absolvent žižkovského reálného gymnázia, úspěšně pokračující ve studiu na obchodní akademii v Resslově ulici, oblékl dres Slavie.  

Celý pohnutý osud Vlastimila Kopeckého najdete v úterním vydání Lidových novin.

Autor: