Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

12:28
Je to paradoxní - Pelta je zástupcem Jablonce, Paclík plzeňského klubu. Oba jsou ale najednou moravskými kandidáty. Je vidět, že se začalo kalkulovat s hlasy.
12:25
Kandidáti si určují, za jakou komoru kandidují. Paclík si vybral Moravu, Pelta se také rozhodl, že je kandidátem z Moravy. Rajchl je kandidátem z Čech.
12:21
Důležité
Delegáti schválili volební řád pro tuto valnou hromadu.
12:21
Hlasování dopadlo následovně: V Čechách dostal návrh 129 hlasů, na Moravě 71. Návrh byl přijat a bude platit od příští valné hromady.
12:19
Valná hromada nějakou dobu stála. Diskutovalo se, co bylo předloženým návrhem myšleno. Po několika minutách se delegáti konečně dozvěděli správnou verzi návrhu stanov. Ve třetím kole by vyhrál ten, který získá vyšší počet hlasů celkem v obou komorách a zároveň měl v každé alespoň 35 procent hlasů.
12:00
Delegát Vávra ze Sokola Čížová navrhuje změnit stanovy tak, aby ve třetím kole musel mít kandidát v jedné komoře absolutní většinu a ve druhé alespoň 35 procent. Zároveň by chtěl do stanov, aby za českou komoru mohl kandidovat jen ten, kdo je z českého okresu, kraje nebo klubu. To samé u moravského kandidáta z moravského kraje. Podmínku však mohou splnit dva kandidáti.
11:55
Důležité
Valná hromada po hodinové pauze opět pokračuje. Teď se bude jednat o změně stanov FAČR.
11:20
Volba se komplikuje. Rudolf Řepka prodloužil přestávku o dalších 30 minut.
10:50
Předsedající přerušil jednání na 30 minit. Delgáti si v tomto čase mají prostudovat volební řád.
10:49
Bez problému bylo odhlasováno složení pracovních komisí - volební, mandátové a návrhové.
10:43
Delegáti přijali návrh delegát Vávry ze Sokola Čížová a odhlasovali si, že budou ještě před volbou předsedy hlasovat o změně stanov. V Čechách bylo pro 118, na Moravě 71 dlegátů.
10:40
Delegát Loka Vltavín si stěžuje, že nemají delegáti návrh volebního řádu.
10:38
Jednací řád mimořádné valné hromady byl právě přijat.
10:35
Slovo si vzal slovenský zástupce UEFA František Laurinc: "UEFA neprosazuje žádného kandidáta. Chce jen, aby jste zvolili člověka, který bude mít velkou důvěru. Český fotbal má v Evropě renomé. Přeji vám šťastnou volbu."
10:28
"Kvůli zdanění hazardu bude více peněz určených na koncepci financování sportu. Sport možná stojí na pokraji blahobytu. Fotbal ale nesmí zůstat stát stranou. V čelel musí stát člověk, který má vaši důveru," usuzuje ministr školství, mládeže a tělovýchovy. "Pro stát je nepřijatelné nemít partnera pro koncepčí ale i dotační spolupráci," dodal Dobeš.
10:24
"Fotbal je společenský fenomén. Z toho vyplývá vaše obrovská odpovědnost. Sport stojí na historické křižovatce, padl vládce Sazky a o sportu se dá hovořit svobodně na všech úrovních. Sport je ale také podfinancovaný, nejen ze strany Sazky ale i ze strany státu," pokračoval Josef Dobeš.
10:21
Ministr Josef Dobeš: "Chtěl bych poblahopřát českému fotbalu k pátému postupu na mistrovství Evropy v řadě, k zástupci v Lize mistrů i ke zvýšené atraktivitě první ligy."
10:19
Předsedajícím valné hromady se stal Rudolf Řepka - generální sekretář FAČR.
10:17
Valné hromady se zúčastní 130 delegátů z Čech a 71 z Moravy. Jeden moravský delegát chybí.
10:16
Kučera vyzval kandidáty, aby schválili program valné hromady. Aby umožnili férový boj o předsedu.