Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vrba, Lavička, Chovanec, Zeman. Kdo teď převezme národní tým?

Sport

  14:00
PRAHA - Čeští fotbalisté se loučí s postupem na mistrovství světa 2014 v Brazílii. Trenér Michal Bílek podal rezignaci a místo kouče reprezentace je volné. Kdo se může stát jeho nástupcem?

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba foto: Mafra - Ladislav Němec

Trenér fotbalistů Plzěn Pavel Vrba

Pavel Vrba (49 let)
Nejvýraznější český trenér současnosti, jasný favorit na uvolněné místo. S Plzní postoupil podruhé do Ligy mistrů, tým pod ním dlouhodobě hraje atraktivně a sebevědomě. Právě to české reprezentaci chybí. Plzeň ho ovšem (zatím) nemíní uvolnit.

Rozlobený Jakub Dovalil

Jakub Dovalil (39 let)
Pro někoho možná překvapivá volba. Přeci jen nemá "velké" jméno, ale současný kouč reprezentační jedenadvacítky je považovaný za velkého odborníka. Umí formulovat svoje názory a představy. Výhodou je, že zná prostředí ve fotbalové asociaci, jen by povýšil.

Trenér Liberce Jaroslav Šilhavý

Jaroslav Šilhavý (51 let)
U reprezentace dělal léta asistenta Karlu Brücknerovi i Petru Radovi, teď zažívá krásné časy v Liberci, s nímž loni získal titul a letos překvapivě prošel do Evropské ligy. Šilhavý je vyhlášený slušňák, ve fotbale je to respektovaná osobnost.

Trenér fotbalistů Sparty Vítězslav Lavička

Vítězslav Lavička (50 let)
Vyrovnaná osobnost se zkušenostmi. Ze Sparty umí odolávat tlaku, veřejnost ho vnímá jako velkého gentlemana, čímž získává plusové body a sympatie. Získal titul s Libercem i se Sydney, umí vytvořit skvělou týmovou atmosféru.

Josef Chovanec.

Jozef Chovanec (53 let)
Není vzorem vizionáře, který dbá na nejmodernější trendy. Reprezentaci trénoval před Karlem Brücknerem - a byl celkem úspěšný, stejně jako ve Spartě. Jeho výhodou je to, že bývá imunní vůči kritice z médií či od fanoušků. Teď je volný a na reprezentaci by se asi cítil.

Zdeněk Zeman

Zdeněk Zeman (66 let)
Po předčasném konci v AS Řím je bez práce. Už dřív připustil, že by měl o český národní tým zájem. V Itálii si vybudoval renomé, jeho týmy vždy hrají velmi ofenzivně. Nenechá si mluvit do práce, má svou filozofii, z níž neuhýbá.

Karel Jarolím.

Karel Jarolím (57 let)
Přísný a nesmlouvavý kouč, který nedělá kompromisy. Se Slavií po letech bídy dvakrát dosáhl na titul a došel s ní i do Ligy mistrů. Je ovšem podepsaný i pod následným úpadkem. Teď má lukrativní angažmá ve Spojených arabských emirátech.

Ivan Hašek.

Ivan Hašek (50 let)
Bývalý reprezentační kapitán a uznávaný odborník, který část sympatií ztratil, když před dvěma roky odstoupil z pozice šéfa svazu. Nelíbily se mu poměry ve fotbale. Ty se přitom za dobu, co není ve funkci, nezměnily...

Někdo další
Jaroslav Hřebík, František Komňacký, Miroslav Beránek, Josef Csaplár - jména, která mohou být také vyřčena, ale pravděpodobnost, že by byla reálně ve hře, je z různých důvodů poměrně malá.

Anketa

Koho byste si přáli jako nového trenéra fotbalové reprezentace?

Pavel Vrba 491
Vítězslav Lavička 82
Jakub Dovalil 164
Jaroslav Šilhavý 69
jozef Chovanec 66
Zdeněk Zeman 1231
Karel Jarolím 60
Ivan Hašek 94
Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...