Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vrba oficiálně koučem reprezentace. Za tu nabídku jsem rád, přiznává

Petr Čech

  13:46aktualizováno  14:42
PRAHA - Pavel Vrba podepsal smlouvu na čtyři roky a stal se oficiálně trenérem české fotbalové reprezentace. "Je to obrovská výzva a já jsem rád, že jsem takovou nabídku dostal," zdůraznil kouč, který ještě v úterý dovedl Plzeň k postupu do jarní fáze Evropské ligy.

Trenér českých fotbalistů Pavel Vrba foto: Mafra - Ladislav Němec

Kdy jste se definitivně rozhodl, že nabídku fotbalové asociace přijmete?
Rozhodl jsem se až poslední možný den, do kterého platila výstupní klauzule ve smlouvě s Viktorií Plzeň. Bylo to patnáctého listopadu, kdy jsem měl schůzku s předsedou asociace Miroslavem Peltou. Po ní jsem si řekl, že tu nabídku přijmu.

Častým argumentem pro klesající úroveň národního týmu je konec generace kolem Nedvěda, Poborského nebo Kollera. Je reprezentace schopná se rovnat nejlepším týmům i teď?
Věřím, že jsme schopní postoupit na mistrovství Evropy. Pak už v té velké konkurenci bude záležet na spoustě detailů. Kdybych kvalitě současného týmu nevěřil, tak bych tuhle nabídku nepřijal.

Doteď jste s týmem pracoval dennodenně, což teď nepůjde. Bude to velký rozdíl?
Na druhou stranu dostanu top hráče, takže bude jednodušší jim ty věci vysvětlit. Hodně to bude o nácvicích a videu. Chci s hráči hodně komunikovat, třeba jim budu posílat videa předem. Náročnější to bude na cestování. Určitě nebudu sedět doma a čekat, co se bude dít. Ano, bude to něco jiného, ale určitě to nebude tak, že nebudu vědět, co s časem.

Už víte, koho si vezmete do realizačního týmu?
Dušan Fitzel bude mít roli manažera, technického ředitele. Má za úkol vytvořit si svůj tým, aby všechno fungovalo. Chceme nastavit nějaký řád a pravidla.

A další jména?
Asistentem bude Karel Krejčí a trenérem brankářů Jan Stejskal. Teď hledáme ještě druhého asistenta. Oslovili jsme jednoho člověka, se kterým máme schůzku a doufáme, že se domluvíme.

Jde o Josefa Pešiceho, který tým doteď dočasně vedl?
Ne, s ním schůzku neplánuju.

Spekulovalo se, že byste chtěl spolupracovat s Karlem Brücknerem. Počítáte s tím?
Existuje spousta lidí, kterých si vážím. A taky hodně lidí, se kterými se bavím. Ale zatím nechci spekulovat, že už je něco rozhodnutého. Nic není ve fázi, že bych mohl někoho jmenovat.

Už víte, jaké změny uděláte v hráčském kádru?
Na to je brzy. V reprezentaci se objevila spousta mladých hráčů, kteří ale třeba nedostali tolik šancí nebo se zranili. A pak je taky hodně mladých hráčů s potenciálem pro reprezentaci v lize. Myslím, že máme hráče, kteří mají budoucnost.

První zápas vás čeká v březnu proti Norsku. Povoláte nejsilnější tým, nebo spíš nadějné mladíky?
Vždycky budu povolávat jen ty nejlepší. V nominaci budou ti, kteří mají formu a chtějí reprezentovat.

Kolik hráčů z Plzně by v současnosti dostalo pozvánku?
Po porážce 0:5 na Bayernu Mnichov ani jeden a teď po výhře 2:1 nad CSKA Moskva možná pět. Uvidíme, jak to dáme dohromady.

Už jste mluvil s kapitánem Tomášem Rosickým nebo brankářem Petrem Čechem?
Měli bychom se sejít v polovině ledna v Londýně. O detailech se pak rád pobavím. Doteď s nimi komunikoval pan Pelta.

Smlouva platí na čtyři roky. Jak jste k tomu dospěli?
Takovou nabídku jsem dostal a takovou nabídku jsem přijal. Neměl bych problém s jakýmkoliv zněním smlouvy, i kdyby to mělo být jen na půl roku.

"Nový trenér by měl být od začátku otevřenější a vstřícnější," řekl Michal Bílek, když na pozici reprezentačního trenéra rezignoval. Vnímal jste jeho slova?
Pokud to bude dobře organizované a i vy - novináři - pochopíte, že všechno má svůj řád, tak vám budu vycházet vstříc. Ale není to o tom, že mi někdo v deset ráno zavolá, abych se k něčemu vyjadřoval. Nevidím důvod, proč bych nevysvětloval třeba nominaci nebo některé kroky v zápase.

Trenér Bílek to myslel asi spíš vůči veřejnosti...
Jenomže noviny dokážou veřejnost hodně ovlivňovat. Snad si k sobě najdeme cestu, která bude správná. Pak to bude přínosné pro celý národní tým.

Máte ještě povinnosti v Plzni?
Teď mám dovolenou a dovolím si ji využít. Do konce roku se chci konečně po půlroce věnovat rodině.

Dáte si do nového roku nějaké předsevzetí?
Abych zažil při zápasech české reprezentace atmosféru jako v Plzni. To je moje předsevzetí.

Autor: