130 let

Bohemians 1905 | foto: ČTK

Vršovická Bohemka se přejmenovala na Bohemians Praha 1905

Sport
  •   10:25
PRAHA - Druholigový fotbalový klub Bohemians 1905 se přejmenoval na Bohemians Praha 1905. Reaguje tak na dlouholetý spor se střížkovským celkem Bohemians Praha o nástupnictví po původních FC Bohemians Praha.

Klub vlastní od července 2011 ochrannou známku na název Bohemians Praha a přejmenoval se také proto, aby o ni nepřišel. Změnu musí schválit výkonný výbor FAČR, který zasedá 4. února.

"Tento krok byl dlouhodobě připravovaný. Jelikož vlastníme ochrannou známku, chtěli jsme tento název v plném rozsahu využívat," uvedl předseda představenstva klubu Dariusz Jakubowicz. Představenstvo se dohodlo na změně na valné hromadě v závěru roku 2012 a 28. prosince byl nový název zapsán do obchodního rejstříku.

Podle právního zástupce střížkovských Bohemians Praha Tomáše Uherka jde o krok, který překročil rámec sporu mezi oběma kluby. "Je to smutné a pro nás nepochopitelné. Něčeho podobného se dosud v tomto sporu nikdo nedopustil.

Tím totiž poškodili ne nás, ale Tělovýchovnou jednotu, která název Bohemians Praha používá už přes sto let. Náš klub ho užívá jen s jejich dovolením pro fotbalové účely," řekl Uherek ČTK. "Teď se našel někdo, kdo si ho přivlastnil. Budeme se proti tomu bránit, ale primárně poškozená je TJ," dodal.

Spor se vleče sedm let

Spor o název Bohemians se táhne již téměř sedm let od podání první žaloby.

Tým Bohemians 1905 a jeho fanoušci požadovali odškodné za to, že střížkovský celek od roku 2005 podle nich neoprávněně užívá název a logo s klokanem. Žalovaná strana poukazovala na to, že jméno a logo získala na začátku roku 2005, kdy ho na ně převedl se souhlasem TJ Bohemians Praha tehdejší majitel FC Bohemians Michal Vejsada, který nechtěl, aby logo a název byly zahrnuty v konkurzu.

Po sérii soudních sporů Vrchní soud v prosinci 2011 rozhodl, že název Bohemians smí mezi fotbalovými kluby využívat jen vršovický Bohemians 1905.

Střížkovský celek Bohemians Praha však podal žalobu pro zmatečnost, s kterou před měsícem uspěl a mohl se proti přejmenování odvolat.

"Toto přejmenování je pravděpodobně protikrok na to, že jsme vyhráli žalobu pro zmatečnost. Smutné je, že to udělali na úkor TJ, což je spolek nadšenců, kteří pod tímto názvem dlouhodobě provozují nejrůznější sporty a ne jen fotbal. Bohužel TJ neměla ochrannou známku na název napsanou ideálně, proto ji mohli získat i Bohemians 1905," uvedl Uherek.

Autor: ČTK