Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vrtkavá Slavia mění trenéry nejčastěji

Sport

  8:00
PRAHA - Kde dnes mají trenéři nejmenší jistotu, že si udrží práci? Čísla ukazují, že ve Slavii. Žádný jiný fotbalový klub v první lize jich nevystřídal za poslední dva roky tolik. Jen v Edenu se za tu dobu objevilo už pět koučů.

Nový trenér fotbalistů Slavie Martin Poustka foto: ČTK

Tím posledním je Martin Poustka, který vedl červenobílé poprvé v neděli při remíze s Jabloncem. Jenže teprve 36letý odborník na mládežnický fotbal má málo zkušeností a přes letní přestávku zřejmě nevydrží. "Jeho působení jsme záměrně neohraničovali. Čas nás netlačí, mohou probíhat další jednání s výhledem na příští ročník," naznačuje tisková mluvčí Soňa Nouzáková.

Grafika: Fotbalová Slavia má už pátého trenéra od března 2010, nyní ji povede Poustka

Když v březnu 2010 odcházel po pěti letech věrnosti strůjce velkých úspěchů Karel Jarolím, zaskočil ho na chvíli František Cipro. Právě nynějšího kouče Českých Budějovic uvádějí oficiální stránky Slavie jako posledního vůdce. Je v tom i trochu symboliky, jako by v Edenu čekali na toho pravého muže, který si zápis do historického seznamu zaslouží.

Pak se s velkými fanfárami vrátil Jarolím, ale po třech měsících se znovu loučil a mířil do Slovanu Bratislava. V krizové situaci, kdy klub začaly dusit značné dluhy, povýšil na post nejvyšší asistent Michal Petrouš. I on byl od začátku prezentován jako dočasné řešení. Nakonec proti očekáváním vydržel až do loňského října.

Ani Šmicer do Edenu nechodil

Majitel Slavie Aleš Řebíček poté rozzuřil fanoušky kontroverzním rozhodnutím. Na uvolněné místo posadil Františka Straku, i přes jeho sparťanskou minulost.  "Dnes už všichni vědí, že to byla chyba," míní legenda sešívaných a manažer reprezentace Vladimír Šmicer. Sám protestoval tím, že přestal chodit na stadion.

"Nemám nic proti Frantovi, nebyl to útok na něj. Jen se mi nelíbilo to spojení. Byla to cesta do záhuby," vysvětluje bývalý hráč Lens, Liverpoolu či Bordeaux. Příznivci týmu měli stejný názor. "Franzovu" demisi si žádali při každém zápase, neznámí vandalové dokonce poničili jeho dům. Ani jeho éra netrvala dlouho, Straka minulý týden raději rezignoval.

Slavia přiznala, že jednala s Vítězslavem Lavičkou, který končí v australském FC Sydney. Ten však nabídku odmítl. Existovalo riziko, že by ani jeho fanoušci nemuseli přijmout. Jako hráč Spartě pomohl k sedmi titulům.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

"Chápu, že odmítl. Nedělá ze sebe emotivně sparťana, ale lidé by si ho teď mohli spojit se Strakou," nediví se Šmicer. Obsazení trenérského postu Poustkou podle něj uklidní situaci a Slavii ve zbytku sezony prospěje. "Je na vedení, aby přivedlo kouče, kterého podrží i přes počáteční neúspěchy. Pavlu Vrbovi taky chvíli trvalo, než pozvedl Plzeň," připomíná Šmicer příklad úřadujícího mistra.

Kdo bude koučem, který dostane důvěru? Ve spekulacích se vyskytují jména Dušana Uhrina mladšího, Jiřího Plíška, Zdeňka Psotky či Františka Komňackého. "Nikdo mě zatím nekontaktoval, ale určitě bych si jako každý trenér poslechl, co nabízejí. Slavia je v Česku stále zajímavá adresa," přiznává Komňacký, jemuž po sezoně vyprší smlouva v Jablonci. Jeho slova jsou důkazem, že trénovat Slavii je navzdory nepříznivým okolnostem lákavá výzva.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!