130 let

Sparta s Panathinaikosem dvakrát prohrála v roce 2002 v osmifinálové skupině Ligy mistrů. | foto: ČTK

Vstřelit první gól. A rychle

Sport
  •   13:51
PRAHA - Mají o jeden gól nižší ztrátu než Slavia proti Fiorentině, ale čeká je řecké peklo. Pozice fotbalistů Sparty před dnešní odvetou 3. předkola Ligy mistrů proti Panathinaikosu Atény není ideální, ale český vicemistr se ještě nevzdává naděje, že dokáže zlikvidovat ztrátu po domácí porážce 1:2.

„V žádném případě zbraně neskládáme. Jsme odhodlání udělat maximum a o postup se ze všech sil porvat,“ hovořil bojovně trenér Vítězslav Lavička před odletem do Řecka.

Domácím stačí k postupu jakákoliv remíza, naopak hosté musí vstřelit minimálně dva góly.

Co Lavičkovu týmu vylepšuje před zatím nejnáročnějším testem v začínající sezoně náladu? Především páteční ligové vítězství 4:1 v Českých Budějovicích. „Konečně jsme protrhli střeleckou smůlu, která se na nás v uplynulých utkáních lepila, v kabině je hned veselejší atmosféra,“ kvitoval kouč příznivý vliv pohárové generálky. „Panathinaikos je však soupeřem z úplně jiného soudku,“ neopomněl Lavička dodat.

Na domácí scéně si mohl dovolit nasadit mnohem ofenzivnější sestavu, než s jakou pravděpodobně vyrukuje na nabitém Olympijském stadionu, kde bude domácím pomáhat až 70 tisíc diváků. Vejde se do základní jedenáctky opět hbitý Slepička s dlouhánem Liborem Doškem? Tajenka bude odkryta nejdřív dnes večer. „Všechno souvisí se vším. Uděláme všechno, abychom papírové předpoklady rozbili,“ neodkrýval Lavička v předstihu karty.

Kadlec spekulace nevnímá Za ideální variantu by jeho svěřenci pokládali rychle vstřelený gól. „Kdybychom vedli 1:0 o půli, bylo by to hodně nadějné,“ přemítal brankář Matúš Kozáčik. „Kdybychom dali tak jednoduchý gól, jaký vstřelil Panathinaikos u nás, vypadalo by hned všechno jinak,“ sliboval i obránce Michal Kadlec.

Přes střelecké obrození dlouho trápící se ofenzivy by měla nejvíc strašit soupeře právě Kadlecova forma. Pro reprezentanta možná dnes vyvrcholí angažmá v rudém dresu. Na hřišti hýří jistotou, v lize je zatím netypicky i nejúspěšnějším kanonýrem týmu.

Vypadá to, že toho momentálně nejlukrativnější hráč ve sparťanském kádru chtěl stihnout co nejvíc před odchodem do zahraničí. Minulý týden totiž bundesligový Leverkusen oznámil, že Kadlec do jeho týmu přijde na hostování, letenský klub zatím dohodu nepotvrdil. Obránce se přestupovými spekulacemi nezabývá. „Zda to bude moje loučení, netuším. Pokud ano, chtěl bych se loučit postupem,“ připustil Kadlec pro ČTK, že jeho odchod je nevyhnutelný. Teď už jde jen o to, jakou bude mít příchuť.

Autor: Petr Adam
  • Mohlo by vás zajímat