Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Výchova fotbalových talentů pokračuje na dálku. Akademie rozesílají tréninkové plány

Sport

  11:28
Praha - Nouzový stav v České republice vyvolaný pandemií koronaviru zastavil život i na regionálních fotbalových akademiích pro hráče ve věku 14 a 15 let. Jak řekl ředitel projektu Karel Poborský serveru seznamzpravy.cz, příprava talentů pokračuje v rámci možností z domova, protože jsou zavřené školy, internáty i sportoviště. Mladí fotbalisté dostávají od trenérů podobně jako od učitelů vypracované tréninkové plány, které plní.

Bývalý fotbalový záložník Karel Poborský. foto: ČTK

„Cvičení mají natočená na videu a podle nich se kluci připravují. Někteří z nich mají k dispozici i GPS vesty. Moc jich nemáme, jen pár kusů, ale jsme rádi i za ně. Naměřené hodnoty po běhu nebo cvičení se pak elektronickou cestou dostanou k trenérům a ti je můžou vyhodnocovat,“ vyložil Poborský.

Doplnil, že naplno probíhá také anglická olympiáda, v níž mladí fotbalisté soutěží v jazykových schopnostech a ti nejúspěšnější se mohou těšit na zahraniční výjezd. V předchozích letech se podařilo Poborskému zrealizovat návštěvu Pavla Nedvěda v Turíně a v jeho bývalém působišti Manchesteru United. „Tak snad až všechna tahle opatření skončí a hrozba nákazy v Evropě pomine, tak se takového zážitku zase dočkají i další,“ přál si Poborský.

Bývalý fotbalový reprezentant ČR Karel Poborský.

Akademie fungují v osmi krajích a zaměstnáno v nich je podle Poborského dohromady 85 trenérů. I oni museli vzhledem k práci v režimu home office přistoupit na snížení příjmu na 60 procent v rámci úsporných opatření Fotbalové asociace ČR. „Jsme na tom všichni stejně, včetně nás na centrále v Praze. Musíme vnímat realitu, která je teď kolem nás. Asociace na ni musela reagovat,“ konstatoval Poborský.

Bývalý fotbalový reprezentant ČR Karel Poborský.
Karel Poborský.
Autor: