Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Vyhodit Řepku? Nemyslitelné, tvrdí kouč Sparty Chovanec

Sport

  14:42
PRAHA - Prohra v minulém ligovém utkání v Jablonci si vyžádá změny v základní sestavě fotbalistů Sparty v pondělním derby se Slavií. Generální sportovní manažer letenského klubu Jozef Chovanec v pátek řekl, že rošády v základní jedenáctce se budou týkat především složení zálohy, s jejíž hrou nebyl spokojen.

Jozef Chovanec. foto: ČTK

Jasné je i to, kdo nahradí potrestaného kapitána Tomáše Řepku, kterému ve čtvrtek pozastavila činnost disciplinární komise za jeho vulgární gesta v Jablonci. Jeho místo ve středu obrany zaujme Tomáš Zápotočný. Sparťané berou derby jako šanci odčinit poslední dva nepovedené zápasy na hřištích soupeřů, kdy prohráli důležité duely v Plzni a Jablonci. Chovanec věří, že aktuálně druhý tým ligy proberou i změny v sestavě.

DÁLE K TÉMATU

"Souviset budou především se složením záložní řady, která v Jablonci nehrála podle našich představ. Máme na víc, než jsme předvedli. Náš výkon se nám nelíbil, málo jsme kombinovali, chybělo mi víc odvahy a zarputilosti. A když nejsme spokojení, tak ke změnám dochází," řekl Chovanec. K hráčům měl po prohře v Jablonci důrazný pohovor. "Kdybychom zopakovali stejný výkon i proti Slavii, nestačilo by nám to. My si naopak přejeme, aby nás dobrý výsledek v derby nastartoval do konce ligy," uvedl.

Prostředníček Tomáše Řepky.

Připustil, že Sparta na Slavii vyrukuje zřejmě i s jiným rozestavením než v Jablonci, kde hrála se systémem 4-4-2. O konkrétních jménech Chovanec odmítl hovořit, prozradil pouze to, kdo nastoupí místo distancovaného Řepky. Ve středu obrany se vedle Ericha Brabce postaví Zápotočný a na pravém kraji obrany by se měl objevit Ondřej Kušnír, který zápas v Jablonci vynechal kvůli zdravotním problémům.

Řepkovu absenci označil Chovanec za citelný zásah do sestavy. "Je to velká komplikace, protože na něm naše defenzivní hra z velké části stojí. Když hraje, příliš neinkasujeme. Ale už v zimě jsme udělali taková opatření, abychom měli alternativy pro případ, že někdo ze sestavy vypadne," připomněl Chovanec lednové nákupy stoperů Zápotočného a Ondřeje Švejdíka.

Jozef Chovanec.

Rozhodnutí disciplinární komise respektuje, sám prý měl k Řepkovu extempore v Jablonci výhrady před celým týmem. Ale na Letné podle Chovance vůbec nebyla řeč o tom, že by Řepka mohl být za další prohřešek proti disciplíně vyřazen z mužstva. "O tom absolutně nebyla řeč," prohlásil. Letenským se zatím na jaře příliš nedaří. V pěti zápasech už dvakrát odešli poraženi, na vedoucí Plzeň osm kol před koncem ztrácejí osm bodů a Chovanec si uvědomuje, že tým si už mnoho ztrát dovolit nemůže.

"Samozřejmě, že do derby jdeme s jasným cílem, kterým je vítězství. Také naše postavení nás před derby staví do role favorita, ale také dobře víme, že v zápasech Sparty se Slavií se na to nehraje," uvedl Chovanec. Osmibodová ztráta na vedoucí Plzeň je výrazná, ale šéf letenské lavičky věří, že jeho tým ještě závěr jarní části ligy a boj o titul dokáže zdramatizovat. "Nemáme to už ve vlastních rukou, ale dokud existuje šance, musíme bojovat. Zároveň ale bezpodmínečně musíme zvládat naše zápasy a to se týká hned toho prvního se Slavií," řekl Chovanec.

Autor: