130 let

Aleš Besta (vlevo) patří mezi nejdůraznější fotbalisty v lize. | foto: ČTK

Vyhozený Besta se omlouvat nehodlá

Sport
  •   17:55
BRNO - Omluv se trenérovi a před celým týmem a dveře k návratu máš zase otevřené. Takovou nabídku dnes dostal od vedení brněnského fotbalového klubu útočník Aleš Besta, kterého kouč Petr Uličný před nedělním duelem s Kladnem vyřadil z ligového kádru. Nejlepší střelec Brňanů však žádné kajícné vystoupení nechystá.

Podle svých slov se ničím neprovinil. Je připraven i na variantu, že do konce podzimní sezony bude trénovat sám podle individuálního plánu a v zimě se pokusí najít nové angažmá.

"Každopádně mě mrzí, jak to všechno skončilo. Ale až opadnou emoce a vychladnou hlavy, tak třeba nějaké přijatelné řešení ještě najdeme," řekl dnes Besta. Kauza pětadvacetiletého útočníka je momentálně hlavní událostí prvoligové scény. Klíčový hráč Brna a střelec tří podzimních branek se v neděli proti Kladnu neobjevil ani na lavičce náhradníků.

Důvod? Prý se dopustil disciplinárního prohřešku a trenér Uličný jej vyřadil z týmu. "Besta byl poslední dobou velmi negativní a narušoval klima v kabině," řekl Uličný v neděli večer. "Mám svědomí naprosto čisté. Negativní jsem nebyl a choval se úplně stejně jako předtím. Nejsem si žádného prohřešku vědom a myslím, že i diváci stojí za mnou," tvrdil naopak hráč.

Besta a Uličný k sobě cestu nenašli, odnesl to hráč
Jeho vztah s Uličným měl už dlouhé měsíce k ideálu daleko a situace se vyhrotila na pátečním tréninku. "Měl jsem ostřejší souboj s Markem Střeštíkem, po kterém mi začal nadávat, ohnal se po mně nohou a chytili jsme se. Není to běžné, ale občas se to stává i ve špičkových klubech. Bohužel pan Uličný všechno vyhrotil tím, že na mě fyzicky zaútočil. Čekal jsem, že spíš zachová nadhled a bude to řešit s chladnou hlavou," uvedl Besta.

"Takhle spíš jen přilil olej do ohně a já musel odejít do šatny." Konfliktem vyvrcholila jejich dlouhá a tichá válka. "Válkou bych to asi nenazýval. Lidé se sice milovat nemusí, ale když dodržují základní pravidla, můžou bez problémů spolupracovat. To mezi námi platilo, ale od minulého týdne trenér začal náš vztah nesmyslně hrotit," líčil útočník situaci mezi ním a trenérem. Ještě před páteční ostrou konfrontací vedl Besta s Uličným jeden spor.

Útočník se nahlas ohradil proti tomu, že brankář Tomáš Bureš byl před minulým zápasem v Olomouci posazen zpět na lavičku a na jeho místo se dostal Martin Lejsal. Uličný za to Bestovi udělil pokutu. "Ozval jsem se, protože se mi to vůči Burymu (Burešovi) nezdálo fér, nic víc. Přišlo mi to jako podraz vůči němu. Ale podle mě to není prohřešek, nikdy jsem neřekl, že trenérovo rozhodnutí nebudu respektovat," uvedl Besta.

Hráč kritizoval trenéra a je si vědom, že v Brně mu pšenka nepokvete
Připouští, že jeho dny v brněnském dresu jsou po více než třech letech zřejmě sečteny. "Vedení mi dnes řeklo, že když se omluvím trenérovi a před celým mužstvem a všechno vezmu zpět, tak se můžu vrátit, ale já to nechci udělat. Bylo by to proti mému svědomí," řekl útočník.

Smířen je i s tím, že nějaký čas bude trénovat sám. Do kabiny prvního týmu nesmí, aby tam prý ještě víc nejitřil atmosféru. "Uvidíme, snad mě za čas nechají trénovat aspoň s béčkem a v zimě mě někam pustí. Takové řešení by asi bylo momentálně nejlepší pro všechny strany," dodal důrazný a kontroverzní fotbalista.

Autor: ČTK